keresés a weboldalon

Betlehemi jászlak versenye

Zalaegerszeg címer
Hírek

Betlehemi jászlak versenye

2008 december 16 - kedd
A III. Zalai Betlehemi Jászol Pályázat alkotásaiból nyílt impozáns kiállítás a Keresztury ÁMK-ban. Az intézmény megyei közművelődési egységének munkatársa, Török Károlyné szervező a megnyitót követően elmondta, hogy a betlehemi jászolkészítő program elindításakor a hagyományőrzés és hagyományteremtés egyaránt céljuk volt.

Ennek immár három éve. Azóta megjelent két képes album az előző pályázatok anyagából „Jászolkönyv – Zalai Betlehemek” címmel. A második kötetet néhány héttel ezelőtt mutatták be a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az idei pályázatra 86 alkotás érkezett a szervezőkhöz. A feltételeken nem változtattak; az előzőekhez hasonlóan bárki nevezhetett: idősek, fiatalok, amatőrök és népi iparművészek.

A lényeg, hogy szép, érdekes betlehemi jászlakat készítsenek. Ez lehet csuhéból, grillázstortából, mézeskalácsból, kenyértésztából és más természetes anyagból. A zsűri a munka nagyságát, az ötletességet díjazza, illetve azt, hogy milyen képet alkot meg valaki magáról a betlehemi jászolról, Jézus születéséről.

A szervező kérdésünkre elmondta, hogy idén 37 alkotás nyerte el a zsűri tetszését, ezeket ítélték „kiemelkedőnek”. Nem szoktak helyezéseket kiosztani. Ezen a versenyen ugyanis mindenki emléklapot kap. Az igazán szép munkák viszont bekerülnek a következő Jászol-könyvbe.

A pályaművekből készült ünnepélyes tárlatnyitón a Szlovéniából érkezett csentei népdalkör egy ősi betlehemes pásztorjátékkal szórakoztatta a közönséget. Az est végén pedig az Akapella kamarakórus adott karácsonyi műsort.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: