keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Bevezetik az idegenforgalmi adót

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bevezetik az idegenforgalmi adót

2004 december 22 - szerda
Zalaegerszeg közgyűlése legutóbbi ülésén úgy döntött, 2005 január elsejétől bevezeti az idegenforgalmi adót. Ennek okaként említették többek között, hogy az állam minden beszedett adóforint mellé másik két forintot juttat az önkormányzathoz, elvileg megfelelő alapot teremtve az ágazat helyi erőforrásaira is alapozott fejlesztéséhez.

A közgyűlési polgári frakciója támogatta az idegenforgalmi adó bevezetését a jövő évtől és azt is, hogy a többletfeladatok ellátására egy plusz személyt beállítsanak. Hangsúlyozták, a zalaegerszegieket nem érinti az adó, azt azok a vendégek fizetik, akik a zalai megyeszékhelyre látogatnak és itt „vendégéjszakákat” töltenek el. A város idegenforgalma évről évre növekszik, érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor a befolyó pénzt idegenforgalmi marketingre lehet fordítani. Az adó bevezetését a Magyar Turizmus Rt. is támogatja.
A közgyűlés szocialista ellenzéki frakciója az idegenforgalmi adó bevezetésével egyetértett, de, mint javasolták, csak 2006-tól. Részükről elhangzott, hogy nem önfenntartó adóról van szó, hiszen – legalábbis kezdetben – a bevétel kevesebb lenne, mint annak a munkatársnak a bére, akit beállítanának a többletfeladatra. Ezáltal csak az állami pénz „maradna”. A bevezetés időpontját megfontolásra ajánlották. Végül kompromisszumos megoldás született: az adóosztályon jelentkező többletfeladatra csak július 1-jétől engedélyezik a létszámbővítést. Az idegenforgalmi adót ugyanakkor január elsejétől vezetik be Zalaegerszegen.

Tartalom megosztása: