keresés a weboldalon

Biciklibarát pályázat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Biciklibarát pályázat

2006 november 29 - szerda
Turisztikai és közlekedésbiztonsági célú kerékpárút építésére nyújtott be pályázatot a közelmúltban az önkormányzat. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiírt projekttel engedélyezési tervre lehetett pályázni.

Henics Attila, a városfejlesztési és tervezési osztály pályázati csoportjának vezetője elmondta, hogy a tervezett út a Zala-völgyi kerékpárútnak a városon áthaladó részét képezné. A vasút mellett haladó, nyugat-kelet irányú út 14 kilométeres szakaszon jelentene biztonságos közlekedést a kerékpárosok számára, kiváltva ezzel a 76-os főúton zajló biciklis forgalmat.

A tervezett kerékpárút Bagodban csatlakozna egy már meglévő szakaszhoz, ezáltal több térséget kapcsolna a megyeszékhelyhez. A projekt tehát hálózati jellegű, kapcsolódási lehetőséget ad Teskánd felé, valamint Zalalövő és az Őrség felé is. Keresztezné továbbá a meglévő Ola (Hock János út)-Neszele-Ságod kerékpáros útvonalat, mellyel jelentősen javulna a Gébárti-tó és környéke, valamint az északi városrészek biztonságos megközelíthetősége is.

Zalaegerszegen az észak-déli irányú kerékpáros közlekedés már elég jól kiépült az elmúlt években (Platán sor-Göcseji út-Alsóerdő és Zalabesenyő). Az új út ehhez is közvetlen kapcsolatot nyújtana. Ezenkívül Kaszaháza, Nekeresd és Pózva közlekedésére is jótékony hatással lenne. Ha az önkormányzat nyer a pályázaton, a jövő év közepétől indulnak a munkálatok, s 2008-ra elkészülhet a teljes szakasz.
A csoportvezető kérdésünkre elmondta, hogy a beadott pályázaton túl folytatódni fog a belvárosi kerékpárút építése is. A Kossuth utca rekonstrukciójának még nincs vége, hiszen a beruházás több ütemes, és egészen a Csány-szoborig új közművet és burkolatot kap majd az utca. Ezzel együtt pedig tovább épül a Széchenyi térnél megkezdett bicikliút is, ami szintén a kórházig tart az elképzelések szerint. Ezt célszerű lesz majd a vasútállomásig továbbépíteni, és át kell gondolni az olai csomópont „biciklibarát” felújítását is.

A közlekedés fejlesztése során a következő években a város szeretné megteremteni annak a feltételeit, hogy a csácsi városrész és a belváros között is lehessen biztonságosan kerékpározni. (Zala-Lap Kft, P. P., Z. A.)

Tartalom megosztása: