keresés a weboldalon

Bírósági ülnököket választottak Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bírósági ülnököket választottak Zalaegerszegen (Videó)

2011 május 01 - vasárnap
Pedagógusok, könyvelők, újságírók és számos szakma képviselői közül választották ki azt a 46 ülnököt, akik a bíróság munkáját segítik az elkövetkezendő 4 esztendőben. Megbízólevelüket a Városházán vehették át.

Bírósági ülnöknek lenni felelősségteljes munka, ami sok esetben komoly elfoglaltsággal is jár. Az ülnökök feladatai és jogai ugyanazok, mint a hivatásos bíráké. Így gyakran egész napjukat a tárgyalásokon kell tölteniük. Bírósági ülnöknek bárki jelentkezhetett, aki érzett magában kellő elhivatottságot a feladat iránt. A jelentkezőknek többek között olyan alapfeltételeknek kellett meg felelni, mint a büntetlen előélet. Magyar Károly a Zala Megyei Bíróság elnöke szerint az ülnökök legfőbb szerepe, hogy a hétköznapi emberek szemszögéből segítsék a bírósági munkát.

A bírósági ülnök tisztsége 4 évre szól. Legtöbbjük munkájával azonban annyira elégedett a Zala Megyei Bíróság, hogy általában újraválasztják őket, de szép számmal akadnak olyanok is, akik most kezdik bírósági pályafutásukat

Pedagógusként olyan gyerekek között dolgozom, akik között sajnos sok a problémás gyerek, úgy érzem, jó empátiás készséggel rendelkezem és ezeken a gyerekeken szeretnék segíteni. Úgy gondolom, hogy pont azokkal találom meg a hangot, akik kicsit problémásabbak -mondta Detcrichné Kiss Zsuzsanna pedagógus.

Gyutai Csaba polgármester ünnepélyes keretek között adta át a megbízóleveleket. Munkájuk megkezdése előtt azonban még egy eskütételen is részt kell venniük a leendő bírósági ülnököknek.

DZsu/B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: