keresés a weboldalon

Biztonságos infúziókészítés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Biztonságos infúziókészítés

2006 július 04 - kedd
Az elmúlt év decembere óta Zala megyében kizárólag a megyei kórház onkológiai centrumában végezhető kemoterápiás kezelés. Ennek következtében jelentősen megnőtt az osztályon ellátott betegek száma. Közülük naponta 20-30-an úgynevezett citosztatikus keverékinfúziót kapnak, amely havonta 1300-1400 palack előállítását jelenti. Az előállítás folyamatát teszi biztonságossá az a citosztatikai biztonsági kabin, melyet több alapítvány összefogásának eredményeként kapott az onkológiai centrum.

Mint az átadóünnepségen elhangzott: a több mint hétmillió forint értékű berendezés beszerzését – egyebek mellett – az Ispita, a Pacsáért, valamint a Béres Alapítvány, illetve a Pacsai Nőszövetség tette lehetővé. A boksz az ország legmodernebb készülékei közé tartozik.

– A keverékinfúziók összeállítása mindig nagyon veszélyes, egyrészt magára az infúzióra nézve, hiszen amikor nem steril, gyógyszerészeti körülmények között keverünk valamit, a külső tényezők befolyásolhatják a keverék milyenségét. Bekerülhetnek csírák, porok az oldatba, vagy változhat annak állaga, összetétele a külső hőmérséklet hatására, melynek következtében nem biztos, hogy olyan infúziót kap a beteg, mint amit neki szánunk. A beszerzésre került citosztatikai kabin segítségével biztonságosan készíthetők a keverékinfúziók – magyarázza a nagy értékű kabin jelentőségét dr. Ruzsa Ágnes osztályvezető főorvos. – Háromszűrős rendszerének köszönhetően a legnagyobb fokú biztonságot nyújtja mind a betegek, mind az oldatot készítő személyzet számára, hiszen ez utóbbi a másik nagy előnye ennek a készüléknek. Nagyon fontos, hogy megóvjuk dolgozóinkat mindenféle káros behatástól. A kemoterápiás szer gyógyító hatású, amikor egy-egy alkalommal adjuk a betegnek. Káros lehet azonban annak a szervezetére, aki évek, évtizedek óta foglalkozik a gyógyszerrel. Genetikai károsodást, akár rákbetegséget is előidézhet.

A citosztatikai biztonsági kabin kifejlesztésénél fokozott figyelmet fordítottak a szakemberek az ergonómiai követelmények betartására is. A világosan strukturált, kényelmes kezelőtábla könnyű kezelhetőséget tesz lehetővé. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: