keresés a weboldalon

Bölcs összefogással a jövőért

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bölcs összefogással a jövőért

2007 május 12 - szombat
Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá nyilvánításának 122. évfordulójáról ünnepi közgyűlés keretében emlékeztek meg. Az eseményen a vendégeket, köztük hét külföldi testvérváros küldöttségét dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntötte. Mint bevezetőjében fogalmazott, vannak dicső évfordulói, nagyszerű zalai történelmi személyiségei a városnak és névtelen hősei is, akik részt vettek, és vérüket áldozták az első és második világháborúban, vagy éppen 1956 barikádjain.

A város írásos említésének 760. évfordulóját ünnepli Zalaegerszeg, amely 415 éve székhelye Zala megyének. A polgármester a város életében mérföldkövet jelentő eseményeket idézett és emlékezett azokra, akik „őrizték a lángot, a hagyományok tiszteletét, a hitet”. Az elődök – Zrínyi Miklós, Csány László, Deák Ferenc, majd Kovács Károly, Bottfy Lajos, Keresztury József, Czobor Mátyás, Mindszenty József – példaképül szolgálhatnak ma is. „Zalaegerszeg az évszázadok alatt, de különösen az elmúlt évtizedekben felnőtt a feladataihoz és bánni tudott az elődök örökségével. Bár sok nehézségbe és akadályba ütköztünk, de a kitartó munka meghozza a gyümölcsét. Érdemes dolgozni Zalaegerszegért, mert vesztes csak az lehet, aki lemond önmagáról. Éltünk és élünk a lehetőségekkel. Büszke vagyok a városra, a képviselőtársaimmal végzett közös munkára.” – fogalmazott dr. Gyimesi Endre. Hangsúlyozta: a legfontosabb feladat a további városfejlődés, a tudatos jövőkép építése. Csak bölcs összefogással, lehet úrrá lenni a gondokon.

Az ünnepi beszéd után a polgármester „Zalaegerszeg Város Díszpolgára” kitüntetést adott át dr. Szalczer Lajos szemész főorvosnak másfél évtizedes gyógyító, oktató tevékenysége elismeréseként. A főorvos 1996 januárjától a legújabb műtéti technikát vezette be a szürke hályog műtétnél, melynek lényege a 3,2 milliméteres seben végzett lencsemag eltávolítás, és az ezen a kis seben történő összehajtható műlencse implantáció. 1992-től beindultak a zöld hályog ellenes műtétek, 1994.-ben pedig a szaruhártya beültetés egynapos ellátás keretében. Ezek mikro sebészeti műtétek, amelyeket dr. Szalczer Lajos honosított meg Zalaegerszegen. 1997.-ben az Amerikai Szemészeti Akadémia Nemzetközi Szekciójának tagjává választották. 1999. márciusában a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság 10. kongresszusán élő közvetítést adtak a zalaegerszegi megyei kórház szemészeti műtőjéből. Magyarországon ez volt az első ilyen rendezvény, melynek Zalaegerszeg adott otthont. Dr. Szalczer Lajos az ország több városában bemutató műtétekkel oktatja a szürke hályog, műtétek során alkalmazott legújabb technikát. A főorvos a díszpolgári cím átvétele után, megköszönte az elismerést azzal, hogy ez nemcsak neki szól, hanem szemészeti osztály közösségének is. Az elmúlt 15 évben 570 ezren fordultak meg a járóbeteg rendelésen és 25 ezer műlencse implantációt csináltak, az osztályon, tette házzá.

Pro Urbe díjat az idén ketten vehettek át. Szalai Annamária az ORTT tagja, aki 1997-2002-ig a Városi Hangverseny-és Kiállítóterem igazgatója volt. Dolgozott önkormányzati képviselőként, egy cikluson keresztül tagja volt a megyei önkormányzatnak, 1998.-tól pedig országgyűlési képviselő 2004-ig, amikor az országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület tagjává választotta, amelynek jelenleg is tagja. Közéleti szerepvállalásaiban, országos dimenziókban is mindig alapvető feladatának tekintette a zalaegerszegi, zalai ügyek képviseletét. Kitartó lobbi munkája eredményeként és közreműködésével a megyeszékhely több milliárdnyi forráshoz jutott hozzá, melynek segítségével számos városfejlesztési elképzelés vált valóra. Szalai Annamária a díjjal járó pénzjutalmat a Zalaegerszegi Ferences Templomért és Kolostorért Alapítványnak ajánlotta fel, erről már korábban írásban értesítette a város polgármesterét.

Gábriel József jelenleg Dallasban élő festőművész a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd Zalaegerszegen dolgozott a Deák Ferenc Szakközépiskolában, művésztanára volt az Ady iskolának. 1980.-tól 27 önálló kiállítása mellett 43 hazai és nemzetközi kollektív tárlaton mutatta be alkotásait. Munkásságát nagyszámú hazai és nemzetközi díj és kitüntető cím fémjelzi. Gábriel József egyéni hangvételű festményei és grafikái, témájukat tekintve az emberi érzelemvilág és az emberi kapcsolatok lírai, nemegyszer álomszerűen elvont, de mégis közérthető megfogalmazásai. Munkásságával nagyban hozzájárult Zalaegerszeg nemzetközi hírnevének növeléséhez.

Az elismerések átadása után a testvérvárosokból (Szurgut, Lendva, Dobrics, Marl, Kuzel, Marosvásárhely) érkezett küldöttségek vezetői köszöntötték az ünnepi közgyűlést, és tolmácsolták városuk üdvözletét. Újabb testvérvárossal is bővült a kör, az ünnepi közgyűlésen írta alá Gajdos István Beregszász és dr. Gyimesi Endre Zalaegerszeg polgármestere az újabb testvérvárosi szerződést. (Zala-Lap Kft., V. Zs., Z. A.)

Tartalom megosztása: