keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Bölcsődei fórum Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bölcsődei fórum Zalaegerszegen (Videó)

2012 április 11 - szerda
Bölcsődei fórumot tartottak ma Zalaegerszegen az ágazat szakszervezeti elnökének részvételével. Az ott elhangzottak szerint az új gondozási díjak miatt hazai viszonylatban több településen feszültségek keletkeztek. A zalai megyeszékhelyen ezeket a gondokat időben sikerült kiküszöbölni.

Magyarországon ebben az évben 32 ezer bölcsődei helyen 34 ezer gyermeket gondoznak, ami önmagában kívánnivalót hagy maga után. Szűcs Viktória ezzel a korábban bezárt bölcsődékre utalt, melyekre most szükség lenne. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta még, hogy újabban a legkisebbeket érintő térítési díj okoz feszültséget, amit sok, – elsősorban munkanélküli vagy minimálbéren élő – szülő nem tud kifizetni, illetve a fenntartó önkormányzat átvállalni. Amint az a fórumon kiderült Zalaegerszeg a kevés kivételek közé tartozik, mert – ahogy Prenner Zsuzsa, az Egyesített Bölcsődék vezetője fogalmazott, a város négy bölcsődéjében sikerült megoldást találni a gondokra.

– Zalaegerszegen a bölcsődei gondozási díjjal kapcsolatban eddig nem voltak problémák, azaz emiatt nem írattak ki gyerekeket. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a fenntartó önkormányzat nem húzta sokáig a döntést, s nem hagyta bizonytalanságban a szülőket. Nagyon fontos az is, hogy a bölcsődék véleményének kikérése után döntöttek a díjak mértékéről.

Balaicz Zoltán alpolgármester hozzáfűzte: a zalaegerszegi önkormányzat által fenntartott négy bölcsődére az elmúlt időszakban jelentős forrásokat fordítottunk. Én azt gondolom, hogy ha hasonló pályázati lehetőségeink lesznek, a következő években is tartani tudjuk a jelenlegi szintet.

A tanácskozáson szó esett a bölcsődei dolgozók anyagi megbecsüléséről is, ami a BDDSZ elnöke szerint a legsúlyosabb problémák közé sorolandó:

– Sajnos szégyenteljes a kollégák bérezése. 20-25 év munkaviszony után 70-80 ezer forint nettó jövedelmet kapnak. Ez a pénz 2008 óta nem változott. Most az egykulcsos adó tovább sújtotta a kollégákat, mert a kompenzáció ellenére csökkent a fizetésük.

A szakember szerint ha a kormánynak fontos a népesedés, akkor azokat is meg kell becsülni, akik a jövőt most a karjaikban tartják.

VN/CSM

Tartalom megosztása: