keresés a weboldalon

Bolond lakodalom (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bolond lakodalom (Videó)

2014 február 25 - kedd
Bolond lakodalmat tartottak a hétvégén Csácsbozsokon. A Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központjának művészeti csoportjai és civil szervezetei mutatták meg magukat egymásnak a farsangi időszak zárásaként. Az Izsák Imre Általános Iskola elől pedig, a hagyományokat őrizve, lakodalmas menet indult.

– A művelődési központ második alkalommal rendezett olyan nagy rendezvényt, amelyen a közösségei vettek részt. Tavaly találkoztak először a művészeti csoportok – mondta Wohner Csaba, a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központjának igazgatója.

Farsangvégi rönkhúzásra készült az „Igazgyöngy” Hagyományőrző Egyesület. A hagyomány szerint, ha vízkereszttől hamvazószerdáig nem volt esküvő a faluban, akkor egy vénleányt férjhez adtak a község lakói, és az ifjú párt „szégyen-rönkre” ültetve húzta végig a falun a násznép.

Horváth Ernőné, az „Igazgyöngy” Hagyományőrző Egyesület szakmai vezetője például legénynek öltözött, mert nem volt elég férfi a szerepre.

Az egyesület tagjai egy humoros lakodalmat is csaptak, ahol eljátszották a püspököt, a papot, a vőfélyt, a cigányvajdát, a jövendőmondó asszonyt és a kisbírót, aki kidobolja, hogy a fiatalok erre az egy napra örök hűséget ígérnek egymásnak.

– A város életében fontos a nyugdíjasok hagyományőrző, kulturális programjait segíteni – fogalmazott Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere.

A bohókás esketés után lakodalmas menet indult a csácsbozsoki városrészben.

N.D./P.B.

Tartalom megosztása: