keresés a weboldalon

Bontják a „cserepest”

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bontják a „cserepest”

2008 december 08 - hétfő
Végnapjait éli a pózvai „cserepes”. Az 1920-ban készült, évekig pszichiátriai betegeknek otthont adó épületre már csak néhány, még álló fal emlékeztet. A ház bal oldala darabokban. Október elején kezdődött a nyolc éve életveszélyessé nyilvánított „cserepes” bontása. Dr. Csidei Irén főigazgató reményei szerint az év végéig befejeződnek a munkálatok.

– Kilencvenedik évéhez közeledik a „cserepes”. Amióta én ebben a kórházban dolgozom – közel 30 éve -, túl sokat nem tudtunk fordítani az épület felújítására. Valahogy mindig az szerepelt fejlesztési programunkban, hogy meg kell oldani a köznyelven csak cserepesként ismert épület kiváltását – beszél az előzményekről dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója.

– Hosszú évek teltek el tervek szövögetésével. 1999-ben főmérnökünk életveszélyessé nyilvánította a házat. Akkor a közvetlen veszélyt a falak és a tetőszerkezet megerősítésével sikerült elhárítanunk, de áldatlan állapotok uralkodtak az épületben. Megoldást a pszichiátria számára a neurológiai osztály Zalaegerszegre költözése jelentett. Megkapta ugyanis a neurológia helyét a pszichiátria, így indulhatott el a „cserepes” kiürítése, majd bontása.

A munkaterületet szeptember végén adta át a kórház a bontással megbízott cégnek. A munka lassan halad, ennek ellenére dr. Csidei Irén bízik abban, hogy még idén eltűnik a pózvai kórház területéről a romos épület. A „cserepes” helyére parkot képzel el a kórház vezetése, padokkal, kis ösvényekkel. Amennyiben minden a tervek szerint halad, tavasszal elindulhat a növények ültetése a területen.

Tartalom megosztása: