Borkóstoló a Páterdombiban
2009 december 10 - csütörtök
A Páterdombi Szakközépiskola diákszekciója a borokkal ismerkedett Sipos Csaba borszakértő előadásának köszönhetően. A jó minőségű magyar borok közül négyet mutatott be részletesen a szakember, miközben beszélt a borok jellemzőiről, a borkészítési eljárásokról, egyes híres fajok történetéről, a magyar borvidékekről. Bár az ezzel kapcsolatos ismeretek egy része, mint az adott ételekhez ajánlható italok, a tananyagban is benne foglaltatnak, a borkóstolás ceremóniája vagy a borkészítés menete újdonságnak számított a tanulók körében.
A borfogyasztás a gasztronómiai kultúra része. Egy falat étel, egy korty bor, a mértékletes fogyasztás a kulturáltság jele is. Az előadáson elhangzott, bár a magyar borok jó minőségűek az EU piacán növelni kellene ezek érdekképviseletét. A bortörvény számos hátrányt okoz a külföldi értékesíthetőség terén.
(Zala-Lap, B. K.)
Tartalom megosztása: