keresés a weboldalon

Boszorkányok hava

Zalaegerszeg címer
Hírek

Boszorkányok hava

2010 február 02 - kedd
Ha nem is a népi kalendárium, de a „Mese útja” országos rendezvénysorozat alapján február elsején beköszöntött a Boszorkányok hava, melynek életre keltésében Zala megye vállalt főszerepet. Az ötlet felvetője Gáll Éva, az Apáczai ÁMK könyvtárosa volt. Az elképzelések a gyerekek örömére, valóra is válnak, az elkövetkező napokban rendre váltják egymást a témával kapcsolatos rendezvények. A megyei, a városi és az Apáczai ÁMK könyvtára lesz a főhelyszín, ez utóbbi intézmény koordinálásával.

Elsőként a megye 1- 6. osztályos diákjainak hirdetett rajz és boszorkánykellék kiállítás nyitányára került sor az Apáczai ÁMK galériájában. A beérkezett 202 pályamű a gyermeki fantázia világát tárta fel, a hagyományos elképzelésektől, a vasorrostól, a modern, huncutabb változatig.

Németh Miklós grafikusművész köszöntötte az alkotókat, miközben felidézte a boszorkányokkal kapcsolatos hiedelmek sorát. Ezek jó része visszaköszönt a rajzokon is, ezért nem volt könnyű feladat a zsűrizés.

A legjobbnak Kovács Katalin (Ady-iskola) munkája találtatott, de minden résztvevő emléklapban részesült, illetve különdíjakat is osztottak szép számmal. A boszorkánykellékek közül szintén az adysok (4. b. osztály) több heti munkával készített varázsasztala sikeredett a legjobbra.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: