keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Bővülni fog a kutatószolgálat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bővülni fog a kutatószolgálat

2005 január 21 - péntek
Nem a leglátványosabb, ám szakmailag a legeredményesebb volt a Zala Megyei Levéltár számára a tavalyi év – hangzott el az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján. 2004-ben mintegy 100 millió forintból gazdálkodhattak, ebből minden korábbinál jelentősebb részt, 14 millió forintot nyertek pályázatokon. A plusz támogatásnak köszönhetően nemcsak az intézmény fenntartását, hanem az állományvédelmet, a restaurálást és a szakmai kiadványokat is ebből a pénzből tudták finanszírozni.

A levéltár 4 és fél millió forintot költött restaurálásra tavaly, a munka egyik legszebb eredménye az armálisok utolsó rendbetett darabja volt, az 1609-ből származó Krencsey Károly Miklós címeres levele. Mára már 22 címeres levelet, 400 lap feudális kori iratot, több tucat oklevelet tudott felújítani az intézmény. Ugyancsak sok pénzt költöttek az iratokat jobban védő savmentes hullámkarton dobozokra, páncélszekrényre – tájékoztatatta az újságírókat Káli Csaba igazgatóhelyettes.
Tavaly 310 iratfolyóméterrel gazdagodott a levéltár, ebből 76 métert selejteztek ki, a nettó gyarapodás tehát 234 méter volt. Jelenleg 10039 iratfolyómétert tárolnak és dolgoznak fel az intézményben. A tavalyi töméntelen iratmennyiség kétharmada az Államkincstártól származik, tőlük a későbbiekben fontos forrásként szereplő személyes dossziékat vettek át. Ebből könnyen összeállítható Zala megye összes köztisztviselőjének és közalkalmazottjának az adattára.
A tavalyi évben 850 ügyfél kereste fel az intézményt hiteles másolat kiadását kérve. A kutatószolgálatot 273 ügyfél látogatta meg, 1057 alkalommal kutattak 695 témában.
A pályázati pénzeknek köszönhetően 2004-ben a Zalai Gyűjtemény sorozatban három kötetet jelentettek meg, valamint Együttélés és kirekesztés címmel napvilágot látott a holocaustot legjobban feldolgozó levéltári mű is. A magyar tudományos akadémia által támogatott Armálisok című könyvet a közelmúltban mutatták be Budapesten nagy sikerrel. Az idei évben – a nagy igényre való tekintettel – bővíteni kívánják a kutató és olvasószolgálatot – folytatta Molnár András igazgató a tájékoztatást. Plusz egy levéltáros kolléga segíti majd a kutatók munkáját és még négy férőhellyel bővül a terem. Emellett szeretnének egy új mikrofilm digitalizáló, papírnyomatot készítő berendezést üzembe állítani.
A levéltár tervei között szerepel még a zalai gyűjtemény és az Egerszegi Füzetek két-két újabb kötetének megjelentetése. Emellett május 11-12-én tudományos konferenciát szerveznek, melyen az intézmény mellett a Göcseji Múzeum és a Deák Ferenc Megyei Könyvtár munkatársai tartanak 14 előadásból álló sorozatot Zalaegerszeg történetéből. A hiányt pótló konferencia tanulmánykötetét ősszel szeretné megjelentetni a levéltár.

Tartalom megosztása: