keresés a weboldalon

Budaházi Tibor kiállítása a Gönczi Galériában

Zalaegerszeg címer
Hírek

Budaházi Tibor kiállítása a Gönczi Galériában

2012 március 05 - hétfő
Falak, könyvek, töredékek – ezzel a címmel nyílt kiállítás Budaházi Tibor festőművész alkotásaiból a Gönczi Galériában. Tárlatáról az alkotó úgy nyilatkozott: nehéz feladat volt a kollekció összeállítása, mert az egységes összhatás érdekében több, egyébként számára kedves munkáját ki kellett hagynia… A kiállítást – Gyutai Csaba polgármester köszöntője után – Szakolczay Lajos József Attila-díjas író, művészetkritikus nyitotta meg.

– Budaházi Tibor olyan személyiség, aki nem fél sem a kihívásoktól, sem attól, hogy műveit átértékelje, vagy korábbi gondolatait új formában fogalmazza meg – mondta köszöntőjében Gyutai Csaba, hozzátéve: a szatmári származású alkotóból, 1986 óta, mióta ide költözött, ízig-vérig zalai művész lett.

A most közönség elé tárt képeken azonnal feltűnik az ismétlődő motívumok sora – a művész erről azt mondja: ezek egyrészt valamiféle állandóságot jelentenek, ugyanakkor mindig más és más összefüggésben jelenek meg, más és más üzenetet sugallnak.

A felhasznált anyagok között, a száz és száz ismétlődő formán megtaláljuk a régi, már a polcokról is kikopott könyvek lapjait, a belőlük kivágott motívumokat – némelyiken még fel-felfedezhetők az elmosódó betűk is.

Könyvlapokból megformált hengerek alkotják  a kiállítótér közepét elfoglaló különös installációt is: az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készítette Budaházi Tibor- és azóta rendszeresen bemutatja. Tapasztalatai szerint a kompozíció mindig, mindenhol, mindenkinek mást jelent, más érzelmeket, más asszociációkat támaszt.

Budaházi Tibor kiállítása március 31-ig látható a Gönczi Galériában.

yr

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: