keresés a weboldalon

Bűnmegelőzési konferencia Zalaegerszegen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Bűnmegelőzési konferencia Zalaegerszegen

2004 október 29 - péntek
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság vezetőjének, Gönczöl Katalinnak a fővédnöksége alatt tartottak bűnmegelőzési konferenciát Zalaegerszegen. A rendezvény egy megyei programsorozat záró eseménye is volt egyben, hiszen Nagykanizsán, Keszthelyen és kistelepüléseken is volt az elmúlt időszakban hasonló esemény.

Tőke Alajos, a Megyei Gyámhivatal vezetője köszöntőjében összefogásra szólította fel a szakembereket, mert az intézmények összehangolt munkája nélkül nem lehet eredményesen fellépni a bűnözőkkel szemben.
Gönczöl Katalin az országos bűnmegelőzési stratégiáról tartott nyitóelőadást. Beszédében olyan életminőség változást szorgalmazott, ami összefügg a felnövekvők erkölcsi normáinak javításával is. Előadásában elsősorban a megélhetési bűnözésről, mint társadalmi jelenségről szólt. A kutatások szerint a bűnelkövetések a gazdagabb megyékben történnek, ám az elkövetőket a szegényebb megyék adják.
Dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg polgármestere az önkormányzatok bűnmegelőzési szerepéről beszélt. A polgármester a megelőzés fontosságára helyezte a hangsúlyt, mint mondta a kisebb közösségekben, ahol ismerik az egyént, jobban a felszínre kerülnek a magatartás, és a személyiség torzulásai is. Az Unió elvárásaival összhangban növelni kell az önkormányzatok bűnmegelőzési mozgásterét. Ezen kívül a munkahelytereméssel, a közbiztonság növelésével és megfelelő lakossági szolgáltatások biztosításával lehet csökkenteni az elkövetések számát.
A konferencián szó esett a fiatalkorú bűnözésről, a családon belüli erőszakról, s a foglalkoztatás hangsúlyos szerepéről a bűnismétlés megelőzésében. Előadások hangzottak el továbbá a polgárőrség szerepéről, valamint az ügyészség bűnmegelőzési feladatairól is. 

Tartalom megosztása: