keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Büntetőeljárást kezdeményez az APEH

Zalaegerszeg címer
Hírek

Büntetőeljárást kezdeményez az APEH

2005 szeptember 12 - hétfő
Az ellenőrzések tapasztalatai alapján egyre gyakoribbak azok az adóelkerülő illetve az állami költségvetést haszonszerzési céllal megrövidítő egyéb adózói magatartások, melyek valamilyen formában az érintettek büntetőjogi felelősségét is felvetik.

Az országos adatok alapján az adóhatóság az év első hét hónapjában 736 esetben tett bűncselekmény gyanúja miatt bűntető feljelentést, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában a feljelentések száma 500 alatt maradt. A Zala megyei adatok a gazdasági szektor kriminalitásának növekedését szintén alátámasszák, hisz a kérdéses időszakban az előző évi tizenkettőhöz képest harminc esetben került sor bűntető eljárás kezdeményezésére.

A megyei listát több mint kétharmados többséggel továbbra is az adócsalások és csalások vezetik, amelyekre az adónemek közül leginkább az általános forgalmi adó, fellelési helyét tekintve pedig az építőipar valamint a ruházati kis- és nagykereskedelem érzékeny. A feljelentésekkel érintett esetekben az adózók – a megyei ellenőrzések megállapításai szerint – összesen 354 millió forint bevétel kiesést okoztak illetve kívántak okozni az államnak. A jogtalan ÁFA visszaigénylések sokszor már a kiutalás előtti ellenőrzések során kiszűrődnek, mely esetekben is csalás kísérlete miatt teszi meg az adóhatóság a szükséges lépéseket, míg ha a kiutalás megtörténte után kerül erre sor, úgy befejezett csalásért felel a gyanú beigazolódása esetén az elkövető.

Tartalom megosztása: