keresés a weboldalon

Célkeresztben a minőség

Zalaegerszeg címer
Hírek

Célkeresztben a minőség

2007 február 27 - kedd
A Zalavíz Zrt. élén tavaly augusztus óta áll dr. Burján Richárd, aki hivatalba lépését követően lapunknak is nyilatkozott terveiről. Fél év elteltével arról kérdezzük, változtak-e az elképzelései.

– Tudom, hogy mekkora felelősséggel jár a megye legnagyobb önkormányzati tulajdonban lévő cégének az irányítása.  Vezetői elképzeléseimet ennek megfelelően fogalmaztam meg, ezekben nincs változás. Inkább hangsúlyeltolódásról beszélnék. A tennivalók közül a gazdasági stabilitás megteremtése került az első helyre. Ahhoz, hogy társaságunk az ellátási területéhez tartozó 124 településen kiegyensúlyozott, minőségi szolgáltatást nyújtson, stabil gazdasági alapokra van szükség. A jelenlegi gazdasági környezetben ezt nehéz biztosítani. Az elmúlt évben értékesített ivóvíz a tervezettől elmaradt. Ezt részben az időjárás indokolta, másrészt a nagyobb élelmiszeripari cégek termelésének kiesése, illetve csökkenése.

– A mennyiség csökkenése befolyásolja a díjakat is?
– Az értékesített mennyiség csökkenésével, a szolgáltatás magas fix költséghányada miatt a fajlagos ráfordítás nő.  Ehhez jön még az energiaárak, a vásárolt anyag és alkatrészárak infláció feletti emelkedése. De említhetném a vízkészlet-járulék és a vízterhelési díj mértékének növekedését is. Ráadásul a lakosság terheit növeli az áfa öt százalékos emelése is.  A terhek csökkentése érdekében a Zalavíz Zrt. saját magán kezdte a költségcsökkentést. Idén hetvenmillió forintnyi hatékonyságnövelést irányoztunk elő.

– A rászorulók számíthatnak-e valamilyen díjtámogatásra?
– Zalaegerszegen már elfogadásra került egy szociális intézkedési csomag. Társaságunk célja, hogy a többi településen is legyen lehetőség a rászorulók víz- és csatornadíjának támogatására. Erre mi javaslatot tehetünk csupán. A víz- és csatornadíjak meghatározásakor az árhatósági feladatokat a települések képviselőtestületei végzik. Ők azok, akik az előterjesztésünk alapján döntenek, ezért minden évben 124 önkormányzattal kell egyeztetnünk.  Zalaegerszegen „víz- és csatornadíj- támogatás” elnevezéssel új szociális ellátás került bevezetésre. Az új támogatás szociális ellátásként való funkcionálása elkerülhetővé teszi az ügyfelek illetékfizetési kötelezettségét, ugyanakkor mivel a lakásfenntartási támogatáshoz kapcsolt ellátási formaként kerül szabályozásra, a támogatás megállapítása kérelem nélkül, hivatalból történik. Figyelemmel a költségvetési kondíciókra, a támogatás havi összegét háztartásonként havi 1 m3 fogyasztástól függő víz- és csatornadíj+áfa összegével azonos mértékben határozza meg a február elsején elfogadott rendelet.

– Említette, hogy éppen auditálják a céget…
– Beszélgetésünk idején éppen egy kétnapos felügyeleti audit zajlik a társaságunknál. Szolgáltatási tevékenységünket az ISO 9001 és 14001 minőség- és környezetirányítási nemzetközi szabványoknak megfelelően végezzük, amit az erre illetékes külső auditor cég munkatársai évente ellenőriznek. Ilyenkor szúrópróbaszerűen kiválasztanak egy-egy tevékenységet, és folyamatában ellenőrzik annak szabvány szerinti megfelelőségét. Háromévenként pedig teljes körű átvizsgálással újratanúsító audit zajlik, ez 2006-ban történt. Az említetteken túl a laboratóriumunk az ISO 17025-ös szabvány szerint végzi munkáját. Márciusban itt is felügyeleti audit várható. Én mindenekelőtt fontosnak tartom a minőségi szolgáltatást. Amikor százhúszezer ember egészséges vízellátása a tét, akkor a minőség tekintetében nem szabad kompromisszumot kötnünk. Ezért arra törekszünk, hogy a következő években további területeken is a nemzetközi szabványokhoz igazítsuk tevékenységeinket. Társaságunk több mint háromszáz munkavállalójának érdekében még 2007-ben tanúsíttatjuk a már működő munkavédelmi és egészségbiztonsági irányítási rendszert, majd az élelmiszerbiztonsági és az informatikabiztonsági rendszer bevezetését tervezzük – mondja a vezérigazgató, majd folytatja. – A minőség szinten tartásához természetesen a műszaki fejlesztések is szükségesek, jelenleg több fejlesztésünk is különböző stádiumban van. Az önkormányzatokkal, – mint tulajdonosokkal – előre egyeztetett terv szerint végezzük az ivóvízhálózatok rekonstrukcióját. A tervezés szakaszában van a hosszú távú ivóvízbázis-védelmi projekt is. Idén érkezik a kivitelezés stádiumába az utóbbi évek egyik legjelentősebb víziközmű-beruházása is. A térség csatornahálózata az EU Kohéziós Alapjának támogatásával a közeljövőben tovább bővül. A Zalaegerszeg és környéke csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése elnevezésű projekt negyvenkét zalai települést érint. A több mint tizenkét milliárd forintos beruházás széleskörű önkormányzati összefogással valósul meg. Eredményeképpen a térség szennyvízelvezetése, a szennyvíztisztítás, valamint a technológiai folyamat során keletkezett szennyvíziszap ártalommentes elhelyezése az EU, illetve a Balaton vízvédelmére vonatkozó előírásoknak egyaránt megfelelő módon megoldódik. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: