keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Célpontban a szakiskolák

Zalaegerszeg címer
Hírek

Célpontban a szakiskolák

2006 április 04 - kedd
Talán az első fontos választás a fiatalok életében, amikor arról kell dönteniük, hogy az általános iskola befejezése után melyik középiskolában tanuljanak tovább. Akad, aki ilyenkor valamelyik szakma kitanulása mellett teszi le a garast, de sokan határoznak úgy, hogy gimnáziumban folytatják tanulmányaikat. Ősztől Zalaegerszegen mintegy hatezer fiatal kezdi meg a középiskolát, akik között a korábbi évekhez képest több olyan található, akik szakiskolai képzésbe fognak bekapcsolódni. A részletekről Szemes Béla, az önkormányzat középiskolai szakreferense számolt be.

– Alapvetően a felvételi eljárás rendje nem változott ebben az évben, azaz a 2006-2007-es tanévben középiskolát kezdő fiatalok hasonlóképpen jelentkeztek, mint tették azt a korábbi esztendőkben a diákok – kezdte Szemes Béla. – Azokban az iskolákban, ahol központi felvételit kellett írnia a gyerekeknek, 2005. december közepéig kellett jelentkezni. Akik pedig rendes felvételi eljárás keretében adták be a jelentkezésüket, azoknak az általános iskola 2006. február 18-ig továbbította a jelentkezési lapjukat a középiskoláknak. Zalaegerszeg középfokú intézményrendszere úgy alakult, hogy jelenleg – az önkormányzat által fenntartott iskolákat figyelembe véve – négy gimnáziumban és négy szakközépiskolában folyik a képzés. A város közgyűlése 51 osztály indítását hagyta jóvá a 2006-2007-es tanévben. Ez úgy tevődik össze, hogy ősztől 14 gimnáziumi, 23-24 szakközépiskolai, valamint 13-14 szakiskolai, szakképző osztály fog indulni. Tudni kell, hogy folyamatosan csökken a gyermeklétszám, hiszen a megyében háromszázzal kevesebb fiatal fogja szeptemberben megkezdeni a középiskolát. Zalaegerszegen efféle tendencia egyelőre nem tapasztalható, inkább az iskolatípusokra való jelentkezések aránya változott az elmúlt időszakhoz képest.

Megtudtuk, a gimnáziumok „dominanciája” egy kissé csökkeni látszik, s többen küldték el jelentkezési lapjaikat a szakiskolákba. Úgy tűnik, sokan fontosnak tartják valamely szakma elsajátítását, amely mindenképpen jót tesz a szakképzés jövőbeni fejlődésének. Az adatokból az is kiolvasható, hogy mintegy 57 százaléka bejáró a zalaegerszegi középiskolásoknak, azaz rengeteg fiatal ingázik naponta például Lentiből, Zalaszentgrótról, Keszthelyről. Ezt a tendenciát szeretnék is megállítani a szakemberek, hiszen nem céljuk, hogy az egyes városokból „elszippantsák” a diákokat.

– Tavaly ilyenkor 1751 gyerek adta be jelentkezését valamelyik gimnáziumba, míg idén 1638-an cselekedtek így. Ez egy 6,5 százalékos csökkenést jelent. Zalaegerszegen egyébként valamennyi gimnáziumba kevesebben jelentkeztek, mint a korábbi esztendőben. A szakközépiskolákba ugyancsak kevesebb fiatal adta be jelentkezési lapját, itt körülbelül 1 százalékos csökkenés tapasztalható. Érdekes, hogy ebben az évben többen jelentkeztek szakiskolai képzésre, ugyanis a tavalyi 1150 laphoz képest, idén 134-gyel többen adták be jelentkezésüket. 2005-ben összesen 6032-en jelentkeztek a zalaegerszegi középiskolákba, 2006-ban ez a szám 6021-et tett ki, vagyis szembetűnő, hogy itt még drasztikus létszámcsökkenés nem mutatkozik.

Szemes Béla elmondta, az iskolák – amire egyébként kötelezik őket – már kihelyezték azokat a listákat, amelyeken azoknak a diákoknak a neve olvasható, akiket felvennének. Természetesen az igazgatók még nem tudják, hogy kik azok a tanulók, akik náluk folytatják tanulmányaikat, mert egy fiatal több helyre is beadhatta jelentkezését, azaz több intézménybe nyerhet felvételt. 2006. április 20-ig azonban az OKÉV megküldi az intézményeknek a végleges névsort, vagyis, hogy ki nyertek felvételt az adott iskolába. Ezt követően, a középiskola értesítheti az érintett tanuló szüleit és annak általános iskoláját, hogy a gyermeknek sikerült-e bekerülni, vagy nem. Fellebbezésnek pedig csak ezt követően van értelme.

– Az elmúlt években olyan szerencsésen alakult a helyzet, hogy nem volt olyan diák, aki sehova nem nyert felvételt, és a város által kijelölt intézményben kellett volna elkezdenie a középiskolát. A közgyűlés a 2006-2007-es tanévre a Kinizsi-iskola egyik osztályát jelölte ki erre a célra, vagyis az a gyerek, akit egyik iskolába sem vettek fel, a tankötelezettség miatt ebbe az osztályba kell megkezdenie a 9. évfolyamot – tette hozzá a középiskolai szakreferens. (Zala-Lap Kft., P. Sz.)

Tartalom megosztása: