keresés a weboldalon

Cigány kulturális hét

Zalaegerszeg címer
Hírek

Cigány kulturális hét

2008 november 09 - vasárnap
A CKÖ székház adott otthont október végén a 14. alkalommal megrendezett „Cigány kulturális hét” programnak. Roma származású művészek munkáit lehetett megtekinteni, illetve előadások hangzottak el a nép történelmével, szokásaival, életmódjával kapcsolatban.

A rendezvény zárásaként díjátadó ünnepségre került sor, mely során a cigány hagyományokat bemutató gyermekrajzokat értékelték. Ez utóbbi pályázaton négy intézmény diákjai vettek részt. 62 munka közül 26 kapott elismerést, könyvvásárlási utalvány formájában, illetve a legtöbb résztvevővel jelentkező iskolák (Ady, Öveges, Békeligeti) is jutalomban részesültek.

– A gyerekeken keresztül szerettük volna közelebb hozni az emberekhez a cigány hagyományokat – mondta Baksa Tamásné, a rendezvény egyik felelőse. – Jól sikerültek a munkák, a cigányságra jellemző elemek, a vidámság, az élet szeretete, a tánc, a hangszerek, a tűz, a lovak mind megjelentek. Ez köszönhető a pedagógusoknak, akik segítettek megismertetni eme kultúrát a diákokkal.

A záró akkordot a Söjtöri Vörös Rózsák Cigány Hagyományőrző Együttes produkciója adta. A négy éve alakult csoport számos fellépést tudhat maga mögött, mellyel hozzájárultak a roma hagyományok megismertetéséhez. A rendezvény támogatói a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány és a Zala Megyei Önkormányzat voltak. (Zala-Lap Kft.,  B. K.)

Tartalom megosztása: