keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Csak a rászorulóknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csak a rászorulóknak

2007 augusztus 24 - péntek
Az idei tanévben kevesebben kapnak ingyenesen tankönyvet, ugyanis az egyedülálló szülők által nevelt diákoknak nem jár automatikusan a juttatás. Míg tavaly 740 ezer tanulónak nem kellett fizetnie, idén más csak valamivel több, mint 520 ezer diák kapja ingyen a tankönyveket.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára szerint nem a költségvetési tétel csökkentése érdekében módosította a kormány a tankönyvpiaci rendeletet, hanem azért, hogy még inkább a rászorulókat juttassa ingyenesen tankönyvhöz. Ezért határozták meg azt a kört, amelynek mindenképpen meg kell kapnia a támogatást. Ugyanakkor a fenntartónak és az iskoláknak is meghagyták azt a jogát, hogy átcsoportosíthassa a tanulók tankönyvellátását szolgáló ezer forintos hozzájárulást.

Keményen szigorították a feltételeket, így az egyedülálló szülőknek nem jár a támogatás. Mégpedig azért nem, áll az indoklásban, mert egyre több pár nem házasodik össze, így az anya akkor is „egyedülállóként” neveli a gyermekét, ha valójában van párja, és anyagilag nem is rászorult. Egy egyedülálló esetében akkor jár a támogatás, ha az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 35 ezer 296 forintot.

Az Ady általános iskola és gimnázium igazgatója, Czigány László szerint a támogatás szűkítése a legnagyobb csoportot, az egyedülálló szülőket érintette, ők már be sem adhatták a kérelmet az ingyenes tankönyvre. Mint fogalmaz, tavaly megengedőbb volt a jogszabály: a 900 tanulóból 392-en részesültek ingyen tankönyvtámogatásban. Idén 157 gyermek esik ki a rendszerből, ők azok, akiket egyedülálló szülő nevel. Az Adyban 235 kérelem érkezett a 900 fős tanulói létszámból, de mint az igazgató mondja ez a szám még valamit, változhat. A 10 ezer forintos támogatási összeg megmaradt, ennek 25 százalékát tartós tankönyvekre kell fordítani, ezek könyvtári leltárban vannak. Az igazgató szerint az a feladatuk, hogy kielégítsék az igényeket, ami egy cseppet sem könnyű. Bíznak abban, hogy az idei tanévtől bevezetett normatív támogatás, ami tanulóként ezer forint, enyhíti a nehézségeket.

A Landorhegyi Integrált Általános Iskola gazdasági vezetője Simonné Tóth Gyöngyi lapunknak elmondta: az elmúlt tanévben az ezer, fős diák létszám közel 50 százaléka volt jogosult az ingyen tankönyv kedvezményre. Jelen pillanatban 256 rászorulót tartanak nyilván, de ez a szám akár 80 fővel is nőhet a következő napokban. Végleges számok tehát még nincsenek, de annyi biztos, hogy a Landorhegyiben 15 százalékkal csökken azok száma, akik ingyen kapnak tankönyvet. Az első osztályosok esetében, pedig minden tanuló ingyen kapja a tankönyvet Zalaegerszegen, erről önkormányzati döntés van. (Zala-Lap Kft., V.Zs.)

Tartalom megosztása: