keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Csak legyen rá pénz

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csak legyen rá pénz

2004 november 23 - kedd
A tervek szerint a jövő évi költségvetésben nem különítenek el külön keretet az egyéni választókerületek számára. Ennek több oka is van, többek között az új közbeszerzési törvény, melynek következménye, hogy a beruházásoknál, felújításoknál hatékonyabb a közös beszerzés. Ugyanakkor jogi aggályok is megfogalmazódtak, ezek szerint nem lehet különbséget tenni a közgyűlésben dolgozó egyéni és listáról bejutott képviselő között. Új megoldásra van szükség, amelynél azt kell figyelembe venni, hogy a választókerületek érdekei ne sérüljenek és ne járjanak rosszabbul, mint az elmúlt években. Így látják a megkérdezett önkormányzati képviselők is.

Horváth László (MSZP): – Véleményem szerint, amennyiben jogi akadálya van a képviselői keret megtartásának, akkor természetesen elfogadom, hogy megszűnik. Ugyanakkor olyan megoldást kell találni, ami kezelni tudja a körzetek problémáját, egy más formában. Az eddig rendelkezésünkre álló összeget (3+1 millió forint) lakossági kezdeményezésekre használtuk és olyan, nem igazán nagy horderejű felújításokra, melyek nem biztos, hogy külön soron megállnák a helyüket a város költségvetésében. Mire is gondolok? Parkok felújítására, zöldfelületek kezelésére, járdák, lépcsők, parkolók rendbetételére. Ugyanakkor nem tudom, hogyan lesz majd kezelve jövőre a lakossági kezdeményezések támogatása. Én például rendszeresen támogattam a Jánkahegyi Polgárőr Egyesületet, a Kertvárosi Sportklubot 50-100 ezer forinttal. Szeretném, ha ez a lehetőség a jövőben is megmaradna.
Dr. Tóth László (Fidesz): – A külön keretet én mindig a választókörzetben felhasználható fejlesztési és működési pénzként fogtam fel. Amennyiben valóban jogi akadálya van a fenntartásának, akkor csak az a kérdés, hogy a fejlesztési célú kiadások között a költségvetésben az egyéni választókerületekben meglévő problémák megoldásra váró feladatok szerepelnek-e majd? Remélem igen, és legalább ugyanannyi lesz, mint a mostani összeg. Amennyiben a fejlesztési kiadások így nevesítve lesznek, nincs ellenvetésem, hogy más formában kezeljük a választókerületi kérdést. Úgy tudom, egy olyan keret felállítását tervezik, amiből a civil szervezetek, alapítványok támogatása megoldható lesz. Az a lényeg, hogy ne járjanak rosszabbul a választókerületek, az érdekeik jelenjenek meg, mert ezek közösségi célokat szolgálnak. Természetesen én is megfogalmaztam az általam elképzelt fontossági sorrendet, ezek pedig az utak, járdák, közterületek, közösségi házak felújítása, fejlesztése.
Devecserné Óvári Ibolya (MSZP): – A képviselők jogállása alapján jogszabályellenes a jelenlegi gyakorlat, mert a képviselőket egyenlő jogok illetik meg. Erről én már beszéltem testületi ülésen is. A közbeszerzési törvény pedig olyan feladatokat ad az önkormányzatok számára, amivel szintén nem összeegyeztethető az egyéni képviselői keret. Pályázatokat ugyanis az önkormányzat ír ki, például felújításokra és nem az egyéni képviselő. Támogatjuk, hogy az egyéni képviselőknek továbbra is legyen lehetőségük a körzetükben, ugyanakkor egy új formában minden képviselőnek lehessen javaslata apróbb ügyekben. A felvetődő problémát úgy kell megoldani, hogy a költségvetésbe egy újabb rovatot tervezünk működésre. A tapasztalatok szerint, a listás képviselőkhöz is érkeznek lakossági, közösségi kérések, javaslatok. Ha megváltozik az eddigi gyakorlat, akkor mondhatjuk a hozzánk fordulóknak: igen, tudom közvetíteni a kérését. Tehát én is élhetek ezzel a lehetőséggel.
Dr. Káldi Dávid (Fidesz): – Először furcsának tűnt az egyéni képviselőkeret megváltoztatásának mérlegelése, mert nagyon jó eszköznek tartom. De kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy a képviselők ugyanolyan jogokkal rendelkeznek. Azt is elismerem, ha mind a 16 választókerületben aszfaltozni kell, arra nem lehet külön közbeszerzési eljárást kiírni, egyben érdemes pályáztatni. Valószínű, így olcsóbbak lesznek a beruházások. Támaszkodom a gazdasági bizottság elnökének ígéretére, aki szerint meg lesznek a választókerületi fejlesztési pénzek a jövőben is. Az igényeket én is leadtam, bízom benne, hogy az esetleges új módszer is működni fog, és csak jót hoz. A működési kiadásokra külön keret létrehozására lenne szükség.

Tartalom megosztása: