keresés a weboldalon

Csányis győzelem

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csányis győzelem

2009 április 27 - hétfő
Van, amikor a pimaszságot értékeli legtöbbre a zsűri; mondjuk egy megyei történelmi vetélkedőn, ahol a csapatoknak saját logót is készíteniük kellett. Ebben a Ganz-Munkácsy-iskola Zalai Suhancok csapata járt az élen.

„Nagy volt a buzgalom” – mondta Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója, utalva a versenyzők és felkészítő tanáraik motiváltságára. Külön öröm, hogy nemcsak a humán tárgyak iránt érdeklődő fiatalok jelentkeztek, hanem sok volt a közgazdászjelölt is. A múlt héten fejeződött be a Kolontól Zaláig című középiskolásoknak meghirdetett történelmi vetélkedő.

A tapasztalatokról sajtótájékoztatón számolt be a szervező és a feladatokat összeállító intézmény vezetője. A háromfordulós versenyt Zala megye 1000 éves évfordulója alkalmából hirdették meg a megyei önkormányzattal közösen, akik 300 ezer forinttal támogatták a kezdeményezést. A felhívásra a megye tizenegy középiskolájából összesen 26 csapat jelentkezett.

Kiss Gábor elmondta: a szervezőket kezdetektől az a kérdés foglalkoztatta, hogyan lehet tizenéves diákoknak érdekessé tennie egy helytörténeti vetélkedőt, és ezzel együtt egy jeles évfordulót? Talán úgy, ha a fiatalokat saját nyelvükön szólítják meg, vagyis segítségül hívják a kor technikai vívmányait. Az első fordulóban így digitális prezentációt kellett készíteni iskolájuk történetéről, és egy logót a csapatról.

Az értékelő bizottság a dizájnt, a tartalmat, valamint a kép és szöveg összhangját díjazta. A könyvtárigazgató szerint mindezt muszáj a gyerekeknek megtanulni, hiszen manapság elképzelhetetlen az élet számítógép, valamint marketinganyagok, portfoliók nélkül.

A beérkező iskolatörténeti anyagokat amúgy a levéltár már el is raktározta, mert egy izgalmas megyetörténeti anyag gyűlt össze. A vetélkedő második fordulója már sokkal inkább a tudásra épített, mint az ötletességre. Egy komoly történelmi munkafüzetet kellett a tanulóknak kitölteniük. Ebben aztán volt mindenféle feladat: vaktérkép, településnév-felismerés, néprajzi feladatok, mesefordítás „régi magyarról” „újmagyar nyelvre”.

A legnehezebb feladatok egyike minden bizonnyal a mondaírás volt, mert a történetnek ez esetben valós személyt vagy eseményt kell megörökítenie. Ez volt akinek sikerül, volt aki viszont teljesen fiktív mesét írt. Amit a zsűri le is pontozott. Az április 22-i döntőbe 12 csapat került be, ahol szintén izgalmas feladatok vártak a versenyzőkre. Előadták például az általuk írt mondát, de volt megyetörténeti totó, receptfelismerés, szöveges-rajzos reklámspot és puzzle is.

A zsűri – dr. Vándor László múzeumigazgató, Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke, Káli Csaba, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, Tóth Judit, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese és Béres Katalin muzeológus – az első öt helyezettet díjazta. A legfelkészültebbnek a zalaegerszegi Csány Szakközépiskola 12. E osztályos tanulói bizonyultak. Ők végeztek az élen a háromfordulós versenyben, maguk mögött hagyva a gimnáziumi csapatokat. A felkészülés hónapokkal ezelőtt kezdődött Vajmi Mária tanárnő biztatására.

„Rengeteg munkát igényelt a felkészülés, folyamatosan dolgoztunk, felosztva egymás között a feladatokat. Könyveket bújtunk, múzeumokat látogattunk, az internetről gyűjtöttünk adatokat, könyvtári olvasóteremben töltöttük a délutánokat. Ugyanis számos apró információt kellett összeszedni” – mondták érdeklődésünkre a diákok. Hozzátették: rájöttek, hogy rengeteg olyan értéke van a megyének, ami mellett eddig elsétáltak, de még így is bőven lenne mit megnézni.

(Zala-Lap, P. P., B. K.)

Tartalom megosztása: