keresés a weboldalon

Csodás és megfiatalodott az Azáleás-völgy

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csodás és megfiatalodott az Azáleás-völgy

2010 szeptember 26 - vasárnap
A Zala megye 7 csodája verseny egyik győztese természeti érték kategóriában a zalaegerszegi Azáleás-völgy. A közelmúltban ismerték el ezért a fenntartó Zalaerdő Zrt.-t. Ezen apropóból, valamint a növények jelentős megfiatalítása miatt ejtsünk néhány szót e kellemes kirándulóhelyről.

Az 1973-ban telepített gyűjtemény, az elmúlt ősszel 200, alacsony növésű tővel gyarapodott. Ezek közül néhány már megmutatta virágát a látogatóknak.
– Kezdetektől folyamatosan pótoltuk a növényeket. Az elmúlt 37 évben 3000 darab rhododendron került ki a két hektárnyi területre – mondta Nagy László, a Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészeti igazgatója.

– Az azáleák egyébként hosszú életűek és az eredeti telepítésből is díszlenek még. Tavaly ősszel nagyobb számban törpe fajokat ültettünk, hogy a terület alacsonyabb és magasabb szintjein egyaránt legyenek virágok. Az idén ősszel különleges fajtákkal tervezzük a bővítést. Nagy látogatottságú a völgy, mely Magyarországon egyedülálló ilyen formában, bár havas szépe gyűjtemény több helyen is található hazánkban.

Az itteni mikroklíma egyedi; párás, hűvös a levegő, savanyú a talaj. Mindez a rhododendronok igényeinek megfelelő. Szín szerint vegyes a telepítés, legtöbb a Törökországból származó sárga, ezt követi a piros, a rózsaszín és a fehér virágú fajta.

S bár a látogatók többsége tiszteletben tartja ezen mutatós növényeket, melyek a kínai kultúrában a szépség és gazdagság szimbólumai, az erdőgazdaság őrzi a területet. De nemcsak ők fordítanak ide különleges figyelmet, hanem a város vezetése is, mely 1994-ben védetté nyilvánította az azáleást.

Zala-Lap, Bánfi Kati

Tartalom megosztása: