keresés a weboldalon

Csökkenő támogatottsággal

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csökkenő támogatottsággal

2007 október 22 - hétfő
Kilencedik alkalommal gyűltek össze a megye turisztikai szakemberei és messzi földről érkezett vendégek, hogy értekezzenek a fejlesztési lehetőségekről. Mint azt bevezetőjében Tombi Lajos alpolgármester elmondta, hiába a jó szándék, ha nincs mögötte támogatottság. Néhány éve a Széchenyi-terv adta lehetőségekkel élve Zalaegerszegen termálfürdő épült, mely az idén fedett résszel bővült. Ezzel párhuzamosan megnőtt a szálláshelyek száma, többszörösére emelkedett a Falumúzeum látogatottsága.

Kevésbé felvidító adatokról számolt be Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke, amikor a jövő évi költségvetés idevonatkozó részeit ismertette. A tendencia azt mutatja, hogy 7,9 milliárdra csökken a támogatottság, míg például 2002-ben, az említett Széchenyi-terv idején 28 milliárd jutott turisztikai célokra.

2008-ban 5 milliárd folyik be a Magyar Turizmus Zrt. költségvetésébe. A nagy rendezvényekre (Kapolcs, Szeged) 200 milliót szánnak. Sajnálatos tény, hogy jövőre a Balaton 0 Ft támogatásban részesül, szemben az idei 340 millióval, vagy a 2002-es 5 milliárddal. Bánki Erik hozzáfűzte, az EU-s támogatásokat is központilag kívánja elosztani a kormány, nem hagynak teret a helyi kezdeményezésekre.

Decentralizáció folyik az országban, mely szakmailag elfogadhatatlan. Miközben Európában átlagosan 6 százalékos, Közép-Európában 8 százalékos a turizmus fejlődése, nálunk stagnálás tapasztalható, a korábban a turizmussal kivívott pozíciónkról fokozatosan csúszunk le. Európai uniós pályázatoktól az elkövetkezendő hat évben 300 milliárdot remélhetünk. Bánki Erik végül megjegyezte, a turisztikai jogszabályok módosításakor a kormány nem vette figyelembe a szakma javaslatait, kéréseit.

A konferencia ezután a díszvendég horvát testvérváros, Varasd bemutatkozásával folytatódott. Branka Trapp, az ottani turisztikai hivatal igazgatója a turizmussal összefüggő kulturális rendezvények fontosságáról hozott példákat, valamint felcsillantott városunk számára egy új lehetőséget. A Via Urbium projekt keretében társként várják Zalaegerszeget is, a korábbi partnerek Maribor és Szombathely után.

Palkó Lajos, a sármelléki Fly Balaton marketingigazgatója a repülőtérrel kapcsolatos legaktuálisabb kérdésről, a járatbővítések feltételeiről beszélt. Ennek egyik hátráltatója jelenleg, hogy nincs tőkeerős touroperátor, aki lekötné a kapacitást. Az érdekelt feleknek (MT Zrt., önkormányzatok, turisztikai szolgáltatók) együtt kell vállalniuk a költségeket, és majd a haszonból is ekképpen részesülnének. Az ehhez szükséges 120 millió forinttal jelenleg csak a zrt. rendelkezik.

Hároméves folyamatos marketingre is szükség lenne a Balatont, illetve a nyugat-magyarországi régiót illetően. Így lehetségessé válna a járatok drasztikus emelkedése, és Sármellék felkerülne Európa repülős desztinációi közé. A többi helyi érdekeltségű előadás végén észak-magyarországi, kiemelten Nógrád megyei tapasztalatokról is hallhattak a résztvevők. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: