keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Csökkent a balesetek száma

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csökkent a balesetek száma

2005 szeptember 29 - csütörtök
A közelmúltban tartotta vezetőségi ülését a Zalaegerszegi Városi Balesetmegelőzési Bizottság, ahol egyebek mellett hallhattunk az elmúlt időszak baleseti statisztikáiról, valamint a jövőbeni rendőri feladatokról.

Elsőként Molnár Gyula rendőr alezredes számolt be a 2005 első nyolc hónapjának baleseti helyzetéről. Mint megtudtuk, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2005. szeptember 1-ig a sérüléses balesetek száma a tavalyi évhez képest mintegy 9 százalékkal csökkent, azaz a 2004-ben regisztrált 128-al szemben, idén csak 116 balesethez riasztották az egyenruhásokat. A halálos események száma nem változott, s ez az adat ebben az évben is elérte a 10-et. A súlyos sérüléses balesetek aránya mintegy 19 százalékkal csökkent, vagyis 47-ről 38-ra „apadt”. A könnyű sérüléssel események száma ugyancsak 4 százalékos csökkenést mutat. Örömteli, hogy a tavalyi esztendőhöz képest kevesebb volt a baleseti áldozatot, azaz a 2004-es adathoz képest 26-al kevesebb áldozatot regisztráltak a sérüléses közúti közlekedési baleseteknél. A 116 balesetből 14 olyan eset volt, amelyeknél a volán mögött ülőknél ittasság merült fel.

A legtöbb balesetet egyébként még mindig a személygépkocsi-vezetők okozzák, majd őket a kerékpárosok és a tehergépkocsi-vezetők követik. A balesetek a leggyakrabban a a sebesség helytelen megválasztása, valamint az elsőbbségi jog meg nem adása miatt következett be. A statisztikákból az ugyancsak kitűnik, hogy a balesetek zöme a pénteki napon történik, hiszen a 116 balesetből 32-t ezen a napon jegyeztek fel. A balesetek napszakonkénti megoszlása azt mutatja, hogy a legtöbb baleset 14 és 20 óra közötti időintervallumban következik be. Molnár Gyula arról is beszámolt, hogy a 14 éven aluli gyermekbalesetek, valamint a külföldi állampolgárok által okozott balesetek száma minimálisnak mondható.

Ezt követően Tóthné Polgár Anna rendőr őrnagy a 2005-ös pénzügyi helyzetről adott tájékoztatót, majd Tóth István, a városi balesetmegelőzési bizottság titkára szólt a jövőbeni feladatokról. Kiemelte: a gyermekek és a fiatalok balesetmegelőzését hangsúlyosan kezelik a következő hónapokban. Ennek szellemében számos balesetmegelőzést célzó akciót indítanak, ami azért fontos, mert a statisztikák azt mutatják, hogy a gyalog és két keréken közelekedők – motorosok, kerékpárosok – egyre több közlekedési balesetet idéznek elő. Az általános iskolákban elindítják például az egy iskola, egy rendőr, egy polgárőr programot, s pár héten belül egy konferenciát is szerveznek, ahol közlekedési balesetek megelőzésnek lehetőségeit veszik górcső alá.

Az ülésen elhangzott, az elkövetkezendő hónapokban a rend őrei jobban odafigyelnek majd a passzív biztonsági eszközök ellenőrzésére, így például a biztonsági öv, valamint a biztonsági gyermekülés használatára.

Tartalom megosztása: