keresés a weboldalon

Csökkent a belváros forgalma

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csökkent a belváros forgalma

2004 szeptember 15 - szerda
Augusztus 19-én ünnepélyesen is megnyílt a forgalom előtt a Zalaegerszeget északról elkerülő út. A közel ötmilliárd forintos beruházástól a belváros forgalmának csökkenését várta az önkormányzat. Az eltelt közel egy hónap igazolni látszik a várakozások helyességét.

– Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy nagy eredmény az elkerülő út elkészülte. Egyértelműen érzékelhető változást hozott a városon átvezető forgalom vonatkozásában. Mondhatom ezt úgy is, mint a közlekedési bizottság vezetője, vagy mint érintett képviselő és lakó – fogalmaz Baján Antal. – Egészen átalakult a forgalom szerkezete. Nagyméretű teherautókból nagyon kevés halad már át a városon. Igaz azonban az is, hogy néhányan még mindig a jól megszokott útvonalat választják. A rendőrséggel közösen azon fáradozunk, hogy kiszűrjük a tiltó tábla ellenére belvárosunkba tévedő 7,5 tonnánál nehezebb teherjárműveket, s ily módon tovább mérsékeljük a forgalmat.
Pontos felmérések egyelőre nem állnak rendelkezésünkre, mindössze becsült adatokkal szolgálhatok. Ezekből az látszik, hogy – a vártnak megfelelően – mintegy 30 százalékos forgalomcsökkenést eredményezett eddig a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók az elkerülő útra való terelése. Mindenképpen számottevő ez a mérséklődés, ám úgy gondolom, hogy a közlekedési szokások átalakulásával további javulást várhatunk. Lassan rájönnek a személygépkocsival közlekedők is, mennyivel gyorsabb, ha nem ejtik útba a belvárost, mialatt áthaladnak Zalaegerszegen.
Baján Antal úgy látja, az elkerülő út kitáblázása jól sikerült, a tapasztalatok alapján azonban szükség lehet némi finomításra. A jövőben ezen, illetve a belváros további tehermentesítésén dolgozik a közlekedési bizottság, árulta el az elnök.
– Többször szó volt már arról, hogy az északi elkerülő út elkészülte megteremti a lehetőségét a Kossuth Lajos utca sétálóövezetté alakításának. Annyit mondhatok ez ügyben, hogy haladunk a megvalósítás útján. Ezt a célt szolgálta többek között a templom körüli forgalmi rend átalakítása mintegy két évvel ezelőtt, de ugyancsak a Kossuth Lajos utca forgalmának csökkenését vártuk a sebességkorlátozó táblák kihelyezésétől, illetve a rendszeres rendőri ellenőrzésektől is. Tovább kívánjuk folytatni a programot – számol be a közlekedési bizottság elnöke. – Forgalmirend-változást tervezünk életbe léptetni a Kazinczy és Mindszenty téren. Egy-egy kanyarodó sáv maradna Körmend és a Balaton irányából a Kossuth utca felé vezetően. Ezzel is azt kívánjuk jelezni, hogy érdemesebb más útvonalat választaniuk a gépkocsivezetőknek. Különösen szükségük lesz arra, amint egysávossá szűkül a főutca, hiszen az is szerepel a terveink között. Jelen pillanatban a tanulmánytervek készítésén dolgozunk. Konkrét lépések jövő tavasszal várhatók a sétálóutca ügyében.
Kitért Baján Antal arra is, hogy ugyancsak készülnek a kerékpározható város tervei, melynek keretében kerékpározhatóvá szeretnék tenni a 76-os számú főút Zalaegerszegen áthaladó szakaszát. Azokon a helyeken, ahol más megoldás nem kínálkozik, az út két szélén létesülnének kerékpársávok. Dolgozik a bizottság a Hock János, Ola és Rákóczi út teljes szakaszának rendbetételén. Az elkerülő út kialakítását szolgáló pénzügyi keret azt nem tette lehetővé, ezért új források után kell néznie a közútkezelőnek, illetve az önkormányzatnak.
Míg a kerékpárút-hálózat bővítése, és a 76-os városon áthaladó szakaszának felújítása pénz hiányában várat magára, a Kisfaludy és Mártírok úti csomópontba tervezett körforgalom kialakítása a közműkiváltások, illetve a közbeszerzési eljárás miatt késik, tudtuk meg a közlekedési bizottság elnökétől. A közműkiváltásokat hosszas egyeztetések és terveztetések előzik meg, ezért úgy tűnik, – a tervezettel ellentétben – idén nem indulhat meg a munka.

Tartalom megosztása: