keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Csökkent a házasságkötési kedv

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csökkent a házasságkötési kedv

2005 január 18 - kedd
Anna, Fanni, Viktória, Zsófia és Réka. Bálint, Bence, Dávid, Martin, és Levente. Ezek voltak tavaly Zalaegerszegen a legnépszerűbb női és férfi nevek. Míg sokan ezeket a neveket adták gyermeküknek, addig a régen gyakrabban használt Gyulát, Imrét, Károlyt, Lajost egy-egy szülő választotta. A régi lánynevek közül is alig akad már Mária, Márta vagy Zsuzsa, de a Dzsesszika, Elizabeth is csak egy van Egerszegen. A Judit és Tünde nevet például tavaly senki sem adta leány gyermekének.

Tavaly 1235-en látták meg a napvilágot a megyei kórházban, ebből 451 a zalaegerszegi, 784 a vidéki és 34 a külföldi állampolgár. A legtöbben decemberben, legkevesebben pedig májusban jöttek a világra. Apára vonatkozó adatok nélkül 398-ban születtek.  A születések száma az országos átlaghoz képest jónak mondható, bár a helyi születések száma 2004-ben kevesebb volt, mint egy évvel előtte. A zalaegerszegi halálesetek száma már évek óta nagyobb, mint a születéseké, így Zalaegerszeg természetese szaporulata is évek óta mínusz előjelű. Évről évre nő a házasságon kívüli születések száma, ez az összes születésnek körülbelül az egyharmada – tudtuk meg az anyakönyvi osztály vezetőjétől, Pais Etelkától.
A házasságkötési kedv is csökken, míg 2001-ben 342-en járultak az anyakönyvvezető elé, addig tavaly már csak 305-en. Legtöbben az augusztusi hónapot választották, januárban csak 5 pár mondta ki a boldogító igent. A névválasztásnál 141-en döntöttek úgy, hogy a férj családi nevét viselik házasságra utaló toldással és ehhez hozzákapcsolják a teljes nevüket. A férj teljes nevét és a leánykori nevet csak egy asszony választotta. A 305 házasságkötésből 231 párnak ez volt az első házassága, míg 24 férfi és nő másodszor járult az anyakönyvvezető elé.
Ugyancsak szomorú a házasságfelbontási statisztika is. 2001-ben 147-en mondták ki a válást, 2004-ben már 186-an. Tavaly tizenhárom pár gondolta úgy, hogy mégsem kötik össze életüket, s léptek vissza a házasságkötéstől.
Négy évvel ezelőtt még 47 honosítási kérelem érkezett a hivatalba, tavaly már csak 16 volt ez a szám. Állampolgársági esküt 35-en tettek 2004-ben.

Tartalom megosztása: