keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Csúcstechnika a lélegeztetésben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Csúcstechnika a lélegeztetésben

2005 október 10 - hétfő
„Egy sportrepülőgéppel és a Boeinggel gazdagodott a Zala Megyei Kórház koraszülött és gyermek intenzív részlege”. Dr. Gárdos László főorvos fogalmazott így jellemezve azt a két új, csúcstechnológiát képviselő lélegeztető gépet, melyet az Ispita Alapítvány jóvoltából vásárolt az intézmény.

– Egy világszínvonalú gépet és egy világújdonságot kaptunk – büszkélkedett dr. Gárdos László, és működés közben ismertette a berendezések legfőbb paramétereit. – Ez utóbbi egy forradalmian új lélegeztetési mód lehetőségét nyitotta meg előttünk. Non invazív lélegeztető gépről van szó, azaz nem kell intubálni a csecsemőket, nem kell egy műanyag csövet vezetni a légcsövükbe, hanem egy speciális eszköz segítségével az orrukon keresztül, jóval kíméletesebben tudjuk lélegeztetni őket. Másik előnye a készüléknek, hogy az orreszköz és a gép között elhelyezkedő speciális sensor segítségével érzékelni lehet a beteg újszülött, vagy koraszülött légzési próbálkozását, majd a gép a megkezdett belégzésre rásegítve folytatja a légzési ciklust. Így nem kell a babának küszködnie a lélegeztető gép „ellen”. Moretti professzor fejlesztette ki ezt a készülőket Rómában néhány évvel ezelőtt. Pár európai országon kívül, Magyarországon egyedül nálunk működik a lélegeztető gépek csúcsmodellje. Részt vettünk annak idején kipróbálásában is.

A másik készüléket a három legnagyobb és legrégebbi gyakorlattal rendelkező cég közösen fejlesztette ki – folytatta az új szerzemények bemutatását a főorvos. – A rendkívül modern technikai megoldásoknak köszönhetően az összes, jelenleg használatos lélegeztetési módot biztosítani tudja ez a gép. Egy 500 grammos újszülött, illetve egy 80-90 kilogrammos fiatal egyaránt lélegeztethető általa. Az előbbi berendezéshez hasonlóan ez a készülék is jóval „páciens barátabb”, mind elődei. Figyelemmel kíséri a gyermek tüdejének javulását, illetve romlását, és ha szükséges jelzi a veszélyeket. Ugyanakkor figyel a beteg saját légzési próbálkozásaira. Ha köhögni, vagy sóhajtani akar a gyerek, automatikusan megszakítja a lélegeztetést, megóvva így a kis beteget az esetleges szövődményektől.

A non invazív lélegeztető gép beszerzése 3,8 millió forintba került, míg a másik készülék 5,1 millió forintért kerülhetett a Zala Megyei Kórházba. Mindkét eszköz beszerzését az Ispita Alapítvány finanszírozta a részükre befolyt adományok terhére.

Dr. Rubecz István orvos-igazgató, a gyerekosztály vezetője arról számolt be, hogy az újszülöttek lélegeztetése 1983 után kezdődött a megyei kórházban. Az első lélegeztető gépek még ma is működnek, szerencsére már csak vész esetén. Az orvosok bíznak abban, hogy a két világszínvonalú berendezés üzembe helyezésével, végre a raktárba kerülhetnek a régi, elavult konstrukciók.

Tartalom megosztása: