keresés a weboldalon

Cukrászok, szakácsok és pincérek utolsó vizsgája

Zalaegerszeg címer
Hírek

Cukrászok, szakácsok és pincérek utolsó vizsgája

2010 június 16 - szerda
Vizsgázót, vizsgáztatót egyaránt próbára tett a cukrászok és szakácsok gyakorlati vizsgája június 14-én. A tanulók a drukk mellett nemcsak az idővel, hanem a hőmérséklettel is versenyt futottak. A nagy meleg miatt az egyébként is gyors tempójú munkájukat igyekeztek még fürgébben véghezvinni, nehogy kárba vesszenek a készítmények. A bírálókra pedig nem kisebb feladat várt, mint a több mint 50 féle étel végigkóstolása. A nevezett évfolyam az utolsó, mely a régi típusú vizsgán bizonyította a három év alatt szerzett szakmai felkészültségét. Jövőre mindezt a 2+2 éves képzés és a modulvizsga váltja majd fel. Ez új helyzetet jelent az iskola számára is, hiszen modulvizsga terén eddig csak érettségire épülő tárgyak esetében van tapasztalatuk.

A diákok tételein két féle napi készítményű sütemény és egy díszmunka, háromfogásos menü, valamint a pincéreknek ötfogásos menüsor összeállítása italkínálattal, díszasztal és menükártya készítés, valamint ételek felszolgálása, ital kínálás, bor bontás és koktél keverés volt a feladat a vizsga 4-6 órás időtartamában.

Tudásukat az oktatási kabinetben, illetve szállodákban, cukrászdákban lévő gyakorlatra alapozzák. Vizsga után többségében az érettségi megszerzését tűzték ki célul. Mások már munkába állnának.

Miközben a kabinetben sürgölődtek a diákok az iskolában a középszintű szóbeli érettségi vizsgák előkészítése folyt.

Bicsákné Furcsa Mária, aki mindennek a felelőse elmondta, egyre jellemzőbbek az előrehozott érettségik, melyet a 10. és 11. évfolyamos diákok tehetnek megfelelő feltételek esetén. Ezzel a törvény adta lehetőséggel 2005 – től élhetnek a tanulók és már lassan bevett gyakorlatnak nevezhető. Ezenkívül nem kevés a kiegészítő és ismétlő érettségi. Azok, akik a továbbtanulás érdekében javítani szeretnék egyes jegyüket, újból számot adhatnak tudásukról, melyet egy kiegészítő tanúsítvány igazol.

Ezt a diákok az eredménytől függően felhasználják, vagy szerencsétlenebb esetben eltekintenek tőle. Nagyon jó tapasztalatok vannak a két tanítási nyelvű osztály tudását illetően. Ők felsőfokú nyelvvizsgát is szerezhetnek az érettségivel együtt. A munkahelyeken szívesen látják őket, mert a szakmai idegen nyelvben is kellő jártasságuk van.

A szóbeli érettségik a szakmai vizsgák és a tanítás befejeztével június 15-24. között zajlanak.

(Zala-Lap, bánfi kati)

Tartalom megosztása: