keresés a weboldalon

Daltanítás és hangszerbemutató a Mindszenty iskolában (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Daltanítás és hangszerbemutató a Mindszenty iskolában (Diákújság pályázat)

2012 február 20 - hétfő
Rendhagyó órán vett részt az iskola vívótermében a két ötödik osztály. Az osztályfőnökünk előre elmondta, hogy a foglalkozás célja a zalai népdalkincs megosztása és megszerettetése, a közös éneklés átélése és különféle hangszerek bemutatása.

A bemutató elején megismerkedtünk az előadóval, Kardos Endre Bozi bácsival. Nagyon kedves és humoros volt, ahogy beszélt hozzánk. Az asztalon sok hangszer volt előtte. Alig vártuk, hogy megszólaltassa őket.

Mindegyikről mondott egy kis ismertetőt, majd szép dallamokat játszott rajtuk. Elmondta, hogyan működnek a fúvós hangszerek, melyik gombbal mit csinál. Láthattunk, hallhattunk fuvolát, furulyát, erdélyi kavalt, vagyis hosszúfurulyát. Jó volt a valóságban is találkozni az olvasmányainkból ismert körtemuzsikával.

A legkülönlegesebb hangszer az orrulya vagy orrsíp volt. Nekem a sekere tetszett a legjobban, ami lopótökből készült, s hálóra fűzött golyók vannak rátekerve. Érdekes hangot adott. A hangszereket a Hétrét zenekar dalaiban is hallhattuk magnóról. A bemutató közben még egy népdalt tanultunk. A címe: Széles a Cserta.

 

Nekem nagyon tetszett az óra, érdekes dolgokat hallhattunk, jó volt megismerkedni a hangszerekkel és a hangzásukkal.

Polgár Dávid 5.b

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: