keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Deák konferencia: Versenyképesség, reformok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Deák konferencia: Versenyképesség, reformok

2005 március 04 - péntek
A Deák Ferenc Városépítő Program keretében az elmúlt héten megrendezett konferencián Baráth Etele, az Európai Uniós ügyek tárca nélküli minisztere leszögezte: csak úgy lehet Magyarországon jövőképet megfogalmazni, ha pártállásra tekintet nélkül a tervezés társadalmasítása létrejön.

A miniszter a Nemzeti Fejlesztési Terv területfejlesztési vonatkozásairól szólt előadásában. Mint fogalmazott roppant nagy az infrastrukturális lemaradás, ezt be kell hozni, mert e nélkül nincs gazdasági fejlődés. A II. Nemzeti Fejlesztési Tervről (2007-2013) szólva kijelentette, ahhoz, hogy az uniós pénzeket fel lehessen használni szükség van a közigazgatási modernizációra, több forrást kell biztosítani a helyi önkormányzatoknak, valamint meg kell születnie az adóreformnak, amely a finanszírozást segíti. Három fontos tényezőt említett: a gazdasági versenyképességet, a fenntartható fejlődést és az emberi képességek fejlesztését. Ide tartozik még a „tudásipar”, az oktatás és a kutatásfejlesztés erősítése. Mindehhez a vállalkozói kört is hozzá lehet rendelni. Így lesz sikeres Magyarország.

A másik vendégelőadó dr. Cséfalvai Zoltán egyetemi tanár a magyarországi vidékfejlesztés lehetőségeiről szólt, dr. Lados Mihály (MTA Győr) igazgató helyettes pedig a területi tervezés és kutatás rejtelmeiből adott izelítőt. Elhangzott: az Európai Unióban a tíz legszegényebb régió között van Észak-Magyarország és Észak-Alföld. A figyelemnek erre a két területre kell igazán koncentrálni. A Nemzeti Fejlesztési Terv tulajdonképpen a vállalkozók és a települések fejlesztési törekvéseinek a rendszere és ilyen Zalaegerszegen a Deák városépítő program. Csak az uniós forrás kevés, ehhez hozzá kell tenni a helyi forrást, ötletet és vállalkozói elképzeléseket. Menedzser szemléletre van szükség, nem csak vállalkozói, hanem önkormányzati, regionális és államigazgatási szinten is.

A zalaegerszegi önkormányzat részéről Gyutai Csaba a városépítő program eddigi eredményeiről, dr. Gyimesi Endre polgármester a 2005-2008-ig tartó program folytatásáról, a fejlesztési elképzelésekről, a közös összefogás szükségességéről szólt. Rigó Csaba a gazdasági bizottság elnöke a program gazdasági hátterét világította meg, Tombi Lajos alpolgármester az uniós projektek szerepéről beszélt, míg dr. Burján Richard a Zalaegerszegi Városfejlesztő Rt. cégvezetője az ipari parkok és a munkahelyteremtés összefüggéseiről valamint a belvárosi tömb rehabilitációról.

Tartalom megosztása: