keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Deák szobránál tettek fogadalmat

Zalaegerszeg címer
Hírek

Deák szobránál tettek fogadalmat

2005 október 04 - kedd
Ma az önkormányzati rendszer a magyar demokrácia stabil pillére. Az önkormányzatok megtestesítik a helyi közhatalmat és egyre színvonalasabban látják el közszolgálati feladataikat. Küzdelmes időszak után vagyunk. Az elmúlt 15 év a szabályrendszer, a gazdasági, pénzügyi feltételek megteremtésével, folyamatos alakításával telt, állandó szakmai, politikai viták közepette. Mi, akik részesei voltunk ennek a folyamatnak, úgy érzem, megérte – fogalmazott dr. Gyimesi Endre a magyar önkormányzati rendszer 15. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen, a Széchenyi téri díszteremben, ahová valamennyi egykori képviselő meghívást kapott.

A polgármester hangsúlyozta: hazánk Európai Unióba történő csatlakozása új teret és új lehetőségeket kínál az önkormányzatok számára, a kistérségekben megalakult társulásai pedig jól példázzák az összefogás erejét.

1990-re utalva azt mondta: a rendszerváltást az előző rendszer hamissága tette szükségessé. „Önmagunknak építkezünk. Az eddig megalakult valamennyi közgyűlés a városért dolgozott, és remélem, ez így marad a jövőben is” – fogalmazott dr. Gyimesi Endre.

Dr. Tóth László nyugalmazott címzetes főjegyző – aki több mint egy évtizeden keresztül segítette az önkormányzat munkáját – emlékeztetett arra, hogy a magyar közigazgatásnak több száz éves múltja van, Európa legjobbjai voltak egykor, de ezt a hagyományt a szovjet típusú tanácsrendszer megszakította. 1971-ben a harmadik tanácstörvény már enyhített a szigoron, igazán az új, 1990-es önkormányzati törvény jelentett új utat és fejezetet. Felhasználta a magyar közigazgatási múlt eredményeit. Mint fogalmazott, Európa egyik legjobb önkormányzati törvénye született Magyarországon, de ez nem azt jelentette, hogy teljesen hibátlan is.

Emlékezett az egerszegi közgyűlés alakuló ülésére, aminek a helyszíne a megyeháza díszterme volt. Az ünnepségnek akkor a Deák-szobornál volt vége, ahol a frissen megválasztott helyi képviselők fogadalmat tettek: nem egymás ellenére, hanem a városért fognak dolgozni. Zalaegerszeg jól élt a lehetőségekkel – folytatta -, a várost elkerülték a nagy botrányok, egyetlen közgyűlés sem maradt el hiányzások miatt. Látványosan fejlődött és három évvel ezelőtt a megyei jogú városok között elnyerte „A legdemokratikusabban működő önkormányzat” címet.

Az ünnepség végén a város közgyűlésének egykori és jelenlegi tagjai oklevelet és emlékérmet vehettek át dr. Gyimesi Endre polgármestertől.
Többen egyéb elfoglaltságukra hivatkozva nem tudtak részt venni az ünnepségen.

Tartalom megosztása: