keresés a weboldalon

Debreceni virágkarnevál

Zalaegerszeg címer
Hírek

Debreceni virágkarnevál

2015 december 22 - kedd
Én egy olyan művészeti ágat szeretnék bemutatni, amihez nagyon sok türelem, kézügyesség és nem utolsó sorban nagyon sok virág szükséges. Ez a művészeti ág a virágkötés. Ezzel több helyen találkozhatunk, és gyönyörködhetünk a virágok szépségében és egyes esetekben, ha valamit ábrázolnak, akkor az összképben, a készítő kreativitásában, valamint a profizmusában.

Mára már hagyománnyá vált Debrecen városunkban a virágkarnevál. 1966 óta pár év kihagyással megrendezik ezt a karnevált. Ezt az ünnepet Szent István és az új kenyér ünnepéhez, augusztus huszadikához kötik. A környékbeli falvakban is ekkor vannak ünnepek. Jó példa erre a Hortobágyi hídi vásár. A kezdetekben a virág borította kocsik mellett Debrecen város kis- és nagy diákjai vonultak végig az egykori, 1849-es fővároson. Azonban pár év elteltével, ahogy népszerűbbé vált ez a rendezvény, egyre több külföldi felvonuló csoport jelent meg, először a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig a világ minden pontjáról érkeztek lelkes előadók. Rajtuk kívül nagyon sokan csak a látványért utaznak hazánkba. Így ez a rendezvény az évek során egyre nagyobb, szélesebb körű eseménnyé fejlődött. Mára ez az egyik legismertebb rendezvény Magyarországon, és Európában is egyedülálló látványosságnak számít. A nézőközönség csodálata mellett sok rangos szakmai elismerést és minősítést is magáénak tudhat, többek között a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének a kiváló minősítését is.

A karnevál kezdetben csak egy, majd később pár napot foglalt magába, viszont ma már egy egész hétig tart. Ekkor megduplázódik Debrecen lakossága. Ehhez a nagyon nagy rendezvényhez nem elég egy vagy pár nappal előbb nekiállni készülni. Már hónapokkal előbb elkezdik a felkészülést, azonban a kocsik díszítésére csak két-három héttel a rendezvény előtt kerül sor. A hagyományok szerint minden egyes kocsit más vállalkozások, cégek és iskolák díszítenek fel körülbelül 3 millió szál virággal. Ez olyan 15-16 kocsit takar. Ezt hatalmas mennyiséget először kizárólag élő virágok tették ki, azonban az utóbbi években megnőtt a száraz virágok száma is. Így ezzel a kiegészítéssel egy-egy kocsi virágba borításához 150-250 ezer szál élő virágot is felhasználnak, a témának megfelelően. Minden kompozíciót egy-egy speciális, erre a célra tervezett, készített teherautó szállít. Erre a kocsira elsőnek a megadott téma vázát készítik el és rakják fel. A téma váza vasvázra dolgozott fából, hungarocellből és más segédanyagokból épül fel. Ezekre erősítik rá a virágokat. A díszítők kihasználnak minden cm-t, így csak a kocsik kereke, ámbár sokszor még az sem látszódik ki a virágözön alól. Elsőnek a száraz virágok kerülnek fel. Ezt mindössze 30-40 ember készíti el. Ezeket a virágokat a felvonulás előtt 2-3 héttel teszik a helyükre. A következő lépésben az élő virágokra kerül a sor, amelyeket csak a felvonulás előtti éjszaka lehet felrakni, hogy a virágok frissek maradjanak. A díszítőknek aug. 20-án reggel hat óráig kell elkészíteni a kocsikat. A felvonulás reggel 8 órakor veszi kezdetét. Szokás szerint a Petőfi térről indulnak a város főutcáján, és a Nagytemplom előtt a Nagyerdei Stadionba vonulnak a kocsik. A kocsik előtt elsőnek virágokkal teli biciklisek vonulnak fel, majd lovas rendőrök, végül a nyitó kocsi követi a sort. Az első kocsi mindig a Szent Koronát ábrázolja. Ezt követően a többi kocsi mind valamilyen mesét jelenít meg, vagy mesefigurákat és aktuális témákat. A guruló virágcsodák között a magyar és külföldi vendégtáncosok, együttesek, zenészek, előadok, zászlódobálók, mazsorettesek varázsolják el a nézőket. A végállomáson a zsűri kiosztja a díjakat a legszebb, legötletesebb kompozícióknak. Ezt követően bárki, aki lemaradt a felvonulásról, vagy esetleg csak szeretné közelebbről megcsodálni a kompozíciókat, jegyet válthat a stadionba, ahol estig láthatóak a kocsik. Aki azonban ráér, megvárhatja az estét, hiszen akkor elindulnak visszafelé a virágpompák egészen a Nagytemplomig. Az esti menet után a vendégeket tűzijátékkal kápráztatják tovább, majd az esti utcabál biztosít önfeledt szórakozást a látogatóknak és a keményen dolgozóknak.

Én 2012-ben voltam ezen a fantasztikus rendezvényen. Csodálatos élmény volt számomra az a sok színes virág, és minden elismerésem a kocsik között vonuló előadóknak, hogy abban a hőségben ilyen hősiesen helyt álltak. Úgy gondolom, hogy ez egy színvonalas rendezvény, így ajánlom mindenkinek. Ott, abban a gyönyörű városban, ami a karnevál ideje alatt szinte ragyog, az ember lelkiekben csak épülni tud.

Bedő Dzsenifer (12.b)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: