keresés a weboldalon

Diákok az AIDS ellen

Zalaegerszeg címer
Hírek

Diákok az AIDS ellen

2010 december 03 - péntek
A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt zalaegerszegi önkéntesei december elsején, az AIDS elleni küzdelem világnapján, az országos akció részeként figyelemfelhívó akciót bonyolítottak a városban. Ellátogattak a Deák – Széchenyi – középiskolába, illetve az utcán szólították meg a fiatalokat. Kérdőív formájában mérték a jelenleg gyógyíthatatlan betegséggel kapcsolatos tájékozottságot.

Szeghy Szilvia, megyei ifjúsági referens elmondta, bizonytalanság jellemző még az alapvető információkkal kapcsolatban is. Azt gondolják, ez a veszély túl távoli, nem foglalkoznak vele. Az ismeretek mélyítésére felmenő rendszerű vetélkedőt is bonyolított a Vöröskereszt november végén.

Ennek révén a nagykanizsai Batthyány-gimnázium csapata képviselte megyénket az országos megmérettetésen. (A zalaegerszegi Deák-szakközépiskolások a megye hat csapata közül a harmadik helyen végeztek).

A hét vöröskeresztes ifjúsági önkéntes, akik az akció emblémáját, piros szalagot viseltek kabátjukon, járatosak a témában, mivel HIV prevenciós képzésen is részt vettek. Ez utóbbira három éve van lehetőség megyei szinten.
Mivel a 250 darab szórólap nem juthatott el minden érintetthez, az öt alapinformációt ez úton is megosztjuk.

Az AIDS szerzett immunhiányos betegséget jelent, mely az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű. Férfiak, nők, sőt az anya révén már a magzatok, illetve a babák is elkaphatják.

A kórokozó HIV vírus közösüléssel, fertőzött injekciós tűvel (drog használók) vérátömlesztéssel, anyáról gyermekre (várandósság, szülés, szoptatás során), szerv- és szövetátültetéssel, nyálkahártyával és bőrrel érintkező vér, ondó, hüvelyváladékkal terjedhet. A fertőzések nagy része szexuális aktus révén történik, ennek megelőzése helyes óvszer használattal lehetséges.

Magyarországon 1985-től 2010 március végéig 1815 regisztrált HIV fertőzött ismeretes, közülük 1372 férfi, 226 nő és 217 neme ismeretlen. Az idei első negyed évben 43 új fertőzöttről tud az egészségügyi rendszer, míg tavaly 140, 2008-ban 145, 2007-ben 119, 2006-ban 81 és 2005-ben 106 volt ez a szám. Kiemelkedő rizikó csoportot a homo- és biszexuálisak jelentik (962 fő). (Országos Epidemiológiai Központ adatai).

Zala-Lap, B. K.

Tartalom megosztása: