keresés a weboldalon

Diákpódium az Apáczaiban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Diákpódium az Apáczaiban

2010 február 23 - kedd
Ne csak a tanórán találkozzanak a tanulók a művészetekkel. A felvetés jogos, a spontán megvalósulás azonban nem garantált. A fiatalok egyre ritkábban járnak színházba, előadóestre, megszűntek a nekik szóló bérletes mozik, ritkák az igényes koncertek. Hiánypótlásul vagy inkább egy kis kedv ébresztőként az Apáczai ÁMK gimnazistáinak három előadásból álló sorozatot szerveztek az intézmény közművelődési részének munkatársai a gimnázium támogatásával, pályázati háttérrel. Ezek során a népzenével, a komolyzenével és az irodalommal kerülnek színpad közeli kapcsolatba a diákok.

Elsőként, február 22-én nem kisebb előadó, mint ifj. Horváth Károly népzenész adott ízelítőt a magyar dallamkincsből és az ezeket megszólaltató népi hangszerek hangzásvilágából, történetéből. A bemutató során közreműködött Varga Veronika népzene szakos növendék, aki korosztályos példaképe is lehet a diákoknak, valamint Kovács Péter, a Harangláb együttes tagja.

A Kárpát-medencében gyűjtött 300 ezer népdal, hihetetlenül nagy szám, volt miből válogatni tehát az ismeretterjesztő műsor repertoárjába. (Sajnos népzenénk, néptáncunk és népdalunk nemcsak hogy színpadi produkcióként van már csak jelen, ha jelen van, de még magyarázatra is szorul helyenként.) Dunántúli dalok mellett erdélyi nótákból adtak elő néhányat a gimnazistáknak.

A hangszerek közül hegedű, brácsa, nagybőgő, különböző furulyák, koboz, doromb, tekerő vagy a „pogány” korszakunkban használt zúgattyú (mágikus hatása gyorsan elérte a fiatalokat) szólalt meg az előadók tudása révén.

Végül a népi hangszereken való játék elsajátítására bíztatott Horváth Károly. Ez utóbbi lehetőségre minél több iskola fokon van ma már lehetőség. Fontos is lenne, utolsó perc is van ehhez, hiszen kihaltak a magyarországi zenész dinasztiák, az utolsó dudás, Pál István 92 éves. Szükség van elhivatott fiatalokra, akik tovább viszik a lángot.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: