keresés a weboldalon

Diesel, a hős francia életmentő kutya

Zalaegerszeg címer
Hírek

Diesel, a hős francia életmentő kutya

2016 március 25 - péntek
A kutya már évezredek óta az ember legjobb barátja. Az állatok között is az első volt, akit az őseink maguk mellé fogadtak, neveltek, etettek és gondoskodtak róluk. A hűség és a szeretet a gazdája iránt végtelen. Bízik benne és nem kérdőjelezi meg annak döntését. A vele való foglalatosság egy hatalmas felelősség, amit a Jóisten nekünk adott.

Az élet minden területén segítséget nyújtanak nekünk, bármilyen munkáról is legyen szó. A házi kedvenc, aki a család szerves része, a mentőkutya, aki a hegyekben kutatja a bajba jutott embereket, és a vakvezető kutya, aki a látássérültek mindennapjait könnyíti meg. Ám a legbátrabbak mégis az igazságszolgáltató szerveknek segítenek a bűnüldözésben. A különleges kiképzést kapott kutyák szinte bármilyen feladatot el tudnak végezni, amelyre parancsot kapnak. Miután „levizsgáztak”, egy teljesen új világba csöppennek rendőrtársuk oldalán. Ez a kapcsolat állat és ember között egy teljesen új értelme az egymásra utaltságnak, amelynek alapja a kölcsönös bizalom, a szeretet és az összhang.

Egyetlen kutya kevésnek tűnik, amikor ezrek megmentéséről van szó, ám minthogy nemrég bebizonyosodott, egy élet is több százat menthet meg a sajátja árán. Diesel, a francia rendőrkutya Saint Denisben vesztette életét, miközben egy terroristákkal teli házban próbálta ugatással jelezni társainak, melyik helyiségben vannak a merénylők, akik azonban minden habozás nélkül lelőtték a belga juhászkutyát. Azon a napon ő volt az egyetlen rendőri halott a 7 órán keresztül tartó harcban. Hősi áldozatának hála sikerült elfogni a terroristákat, így megakadályozva egy esetleges nagyobb katasztrófát.

Vajon a kutyák csak parancsra vagy ösztönből cselekszenek? Teológiai értelemben az állatoknak nincsen lelkük. Ám aki valaha is nézett egy kutya csillogó szemébe, amely szinte szárnyal, amikor gazdája hazaér, az az ember biztosan nem ért egyet ezzel az állítással. Ők csak szeretetre és törődésre vágynak, és ez az önzetlenség gyakran tisztább lelket rejt, mint a miénk. Diesel csak a kiképzés miatt követte a parancsot, vagy önmagától is jelezte volna a veszélyt bajtársainak? Azok a kutyák, akik megmentették gazdájuk életét egy betörőtől, egy közelgő autótól vagy a gázmérgezéstől, akiknek híre bejárta az internetet és a médiát, ők milyen késztetésre tették meg mindezt? A válasz a szeretet, és aki képes szeretni, annak van lelke.

A francia rendőrség örömére az orosz munkatársak egy „új kollégával” lepték meg őket. Dobrynia, a 3 hónapos németjuhász, aki több évnyi képzés után méltó utódja lehet Dieselnek, aki annyira szerette hazáját, hogy kész volt meghalni érte.

A mi feladatunk, hogy olyan életet éljünk, amellyel bizonyítjuk a hős francia kutyának, hogy munkája megérte az áldozatot. Egyszer szeretnék én is olyan jó ember lenni, amilyennek a saját kutyám is hisz!

Török Rebeka (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Zalaegerszeg

Tartalom megosztása: