keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Digitális röntgenpark a megyei kórházban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Digitális röntgenpark a megyei kórházban

2010 január 12 - kedd
Mint arról már beszámoltunk, a Zala Megyei Önkormányzat 200 millió forint visszatérítendő támogatást nyújtott a zalaegerszegi megyei kórháznak abból a célból, hogy hagyományos röntgenparkját digitális röntgenparkra cserélje, kiépítse a digitális archiválási rendszerét, valamint a központi sterilizáló részére plazma-sterilizátort vásároljon. A kórház tájékoztatása szerint 2010. január 13-tól elkezdődnek a digitális rendszer kialakításával kapcsolatos átalakítások.

Emiatt a rendelőintézet első emeletén lévő hagyományos röntgenfelvételi munkaállomást átmenetileg leállítják. A digitális rendszerű munkaállomás üzembe helyezéséig (várhatóan március közepéig) a járóbetegek részére ezeket a felvételeket a központi röntgenben (diagnosztika épület I. emelet) készítik el.

A járóbetegek ellátása beutaló alapján az eddigi rendszer szerint történik, csak a betegnek nem a rendelőintézetben, hanem diagnosztika épület I. emeletén kell jelentkeznie, ahol a vizsgálat is történik.

Mivel az átépítés idején a járó- és a fekvőbetegek ellátása egy munkaállomáson történik, ezért nőhet a várakozási idő, amiért a páciensek megértését kérik az egészségügyi intézmény vezetői. Az átépítés nem érinti a rendelőintézet I. emeletén működő ultrahanglabor, valamint mammográfiás labor tevékenységét.

A digitális rendszer előnye, hogy a digitális adatok minőségromlás nélkül korlátlan ideig megőrizhetők. A digitális felvételek elkészültük után közvetlenül megtekinthetők minden munkahelyen, ami jelentősen gyorsítja a betegellátást. A hagyományos röntgentechnikával szemben nincs vegyszer- és filmköltség, nincs veszélyes hulladékkezelési költség, s megoldódik a felvételek archiválási problémája is.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: