keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Digitális térkép a városról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Digitális térkép a városról

2005 június 16 - csütörtök
Befejeződött Zalaegerszeg hivatalos portáljának, a www.zalaegerszeg.hu-nak a II. fejlesztési üteme. A változásokról és az újdonságokról sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón értesülhettek a polgármesteri hivatal munkatársai, és a város legnagyobb vállalkozásainak vezetői.

A helyi cégek kiemelt szerepet kaptak a portál fejlesztésekor, hiszen az új szolgáltatások közül az egyik legfontosabb éppen az, hogy lehetőséget ad a vállalatoknak saját adataik közzé tételére. A honlap cégek/vállalkozások rovatában adatfelviteli „űrlap” található, melyet kitöltve nyilvánosságra hozhatók a legfontosabb adatok: címek, elérhetőségek, tevékenységi körök, profilok.

Ezeket minden vállalkozás bármikor szabadon módosíthatja, aktualizálhatja is.

Elkészült Zalaegerszeg új térinformatikai információs rendszere. A portálon található digitális várostérképen utcanevek és intézmények szerint egyaránt el lehet indítani a keresést. Érdekesség, hogy a cégek adatainál, – a vállalat neve melletti ikonra kattintva – is lehetőség van térképhasználatra, a rendszer automatikusan megmutatja, hogy hol, milyen utcában található a kiválasztott „objektum”.

Dr. Gyimesi Endre polgármester a megújult portállal kapcsolatban elmondta, hogy a közel fél éve működő rendszer sikeresnek nevezhető, havonta átlag 50 ezer látogatója van, és 120 ezer letöltést regisztráltak. Igaz tehát, hogy az önkormányzati munka egy része elintézhetővé válik elektronikus úton is. A mostani fejlesztésnél az volt a cél, hogy a korábbi ígéretet teljesítve ingyenes megjelenést biztosítsanak a város adófizető cégeinek. Ezzel nemcsak a zalaegerszegiek jutnak információkhoz, hanem maguk a vállalkozások is közelebb kerülhetnek egymáshoz, s a világ bármely pontjáról lehetőség nyílik kapcsolatfelvételre, tájékozódásra.

A portál új szolgáltatásait Takács Ferenc informatikai szakreferens mutatta be az érdeklődöknek.

Rigó Csaba a Gazdasági Bizottság elnöke az elektronikus ügyintézés irányába mutató fejlesztési tervekről beszélt. Regisztrált ügyfelek részére szeretnének adatszolgáltatást nyújtani az egyesített közműnyilvántartásból. Jelenleg szakmailag egyeztetik, hogy mely ügyek kezdeményezhetők majd internetes felületről. Ilyenek lehetnek: közterület-használati hozzájárulások kiadásának kezdeményezése, közúton lévő kátyú, illegális hulladéklerakás, parlagfű, engedély nélküli építkezés, elhanyagolt közterület vagy magán terület, roncsautó, kóbor állat (álattetem) bejelentése, hiányzó utcanév tábla pótlásának kezdeményezése. Meg kívánják oldani a képviselői és bizottsági anyagok internetes felületen keresztül történő elérését.

Rigó Csaba elmondta, hogy még az idén szeretnének pályázni a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programra, amennyiben az meghirdetésre kerül az önkormányzatok számára is. Céljuk egy átfogó, integrált információs rendszer fejlesztése, az elektronikus ügyintézés bevezetése, az ügyintézés elektronizáltsági szintjének emelése.

Tartalom megosztása: