keresés a weboldalon

Disznóölés nálunk

Zalaegerszeg címer
Hírek

Disznóölés nálunk

2014 január 28 - kedd
Reggel hét óra körül, miután megérkezett a böllér, kimegyünk a tőlünk nem messze található disznótelepre. Összegyűlik a rokonságunk egy része segíteni a munkában.

Először a disznót leöntik vízzel, árammal megrázatják és lebökik, közben felfogják a vérét. A lemosott disznót megperzselik, majd felhúzzák a rendfára. Itt felvágják a hasát és kizsigerelik: kiszedik a beleit, belső szerveit, majd kettévágják (magát a disznót).

Ezután a két felet átszállítjuk a házunkhoz. Mi a garázsban szoktuk feldolgozni. A hús egy részét felvágjuk, adagoljuk, csomagoljuk és lefagyasztjuk. A hús másik részét ledaráljuk és fűszerezzük, ebből lesz a kolbász. Ez persze igen sok idő. Ez alatt beszélgetünk. A kolbász füstölésre megy, vagy fagyasztásra a hurka mellé.

Közben egy üstben vizet rakunk fel forrni. Miután eléggé felforrt, rizst rakunk bele, úgy hogy egy zsákba helyezzük, és felaggatjuk egy botra, hogy pont elfedje a víz. Miután ez megfőtt, kivesszük, majd húsdarabokat helyezünk az üstbe, és megfőzzük. Ez az abálás. Ezekből lesz a hurka és a disznósajt. A hurka a főtt- és darált húsból, rizsből és zsemléből áll össze.

Délben mindig paradicsomos káposzta, sült hús és resztelt máj krumplival a menü.

Ezután jön a hurka- és kolbásztöltés. A tölteléket ízlés szerint megfűszerezik, betöltik a bélbe, majd megkötik. A hurkát utána megfőzzük. A kihűlt hurkát a kolbász egy részével együtt lefagyasztjuk.

A kolbász- és hurkatöltés alatt kitisztított üstben kisütjük a zsírt, melynek egyik finom terméke a tepertő.

Legvégül lesózzuk a füstölésre szánt sonkákat és szalonnákat, amit 3-4 hétig tartunk sóban, amiben naponta forgatjuk.

A nap végeztével takarítunk, rendet rakunk, és estére jól elfáradunk.

Petőházi Bence (6.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: