keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Döntés a restaurálásról

Zalaegerszeg címer
Hírek

Döntés a restaurálásról

2005 október 27 - csütörtök
Ülést tartott a Millecentenáriumi Közalapítvány Kuratóriuma, melyen egyebek mellett döntés született arról, hogy az ajánlattevő szakemberek közül ki végzi majd a Szent Flórián szobor restaurálását.

A „Zalaegerszegi Füzetek” újabb kötetének előkészületeiről számolt be Kapiller Imre, a kiadvány főszerkesztője. Mint elhangzott: most folyik a kötet szövegének tördelése, azaz rövid időn belül a nyomdába kerülhet a kiadvány. A megjelentek határoztak a Szent Flórián szobor restaurálására beérkezett ajánlatokról. Köztudott, hogy közalapítvány kuratóriuma már közel két éve szeretné, ha újra régi fényében pompázna a szobor. Kezdetben ennek újrafaragtatása is napirendre került, ám ehhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság nem járult hozzá.

Ezt követően megkeresték valamennyi Dunántúlon tevékenykedő kőfaragót és restaurátort, akik közül ketten tettek ajánlatot a Flórián szobor restaurálására. Végezetül a kuratórium tagjai az alaposabb koncepciót benyújtó, győri Káldi Richárd ajánlatát tartották támogatandónak. Az ülésen egyébként felvetődött, hogy ésszerű lenne, ha a szobor a mostaninál védettebb helyen állítanák fel, ahol jobban ellen tudna állni az időjárás viszontagságainak. Arról, hogy mely lehet ez az ideális hely a későbbikeben születik végleges határozat. (Zala-Lap, P. Sz.)

Tartalom megosztása: