keresés a weboldalon

Drága tanévkezdés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Drága tanévkezdés

2008 szeptember 01 - hétfő
Rövid volt. A diákok többsége így vélekedik a mögöttünk hagyott nyári szünidőről. Szeptember 1-jén mindenhol becsöngettek. Városunkban közel 11 ezer általános és középiskolás számára kezdődött el hétfőn a 2008/2009-es tanév.

– Körülbelül 4000-en ültek be szeptember 1-jén az általános iskolai padokba. Közülük mintegy 400-an első osztályos tanulmányaikat kezdték meg. Ez 20 osztályt jelent. Sajnos, folyamatosan csökken az általános iskolások száma a városban – tudtuk meg Szemes Bélától, a polgármesteri hivatal középiskolai szakreferensétől. – Állandósulni látszik a „fogyás” a középiskolákban is. A gimnáziumokkal nincs gond, azokban stabil a létszám, nincsenek beiskolázási gondok. Csökkenés tapasztalható azonban a szakközépiskolai keresletben.

A Páterdombi Szakképző Iskola Kinizsi Tagiskolájában sajnos egyetlen szakközépiskolai osztályt sem tudtunk indítani, de a Ganz-Munkácsy könnyűipari képzése iránt sem volt elegendő érdeklődő. Még ennél is nagyobb a probléma szakiskolai téren – hangsúlyozza Szemes Béla. Folyamatosan fogy a szakmunkásképzés iránt érdeklődők száma. Idén a tervezett 15 helyett mindössze 10 szakiskolai osztályt sikerült indítani Zalaegerszegen.

* * *

Tanévkezdésre a legtöbb oktatási intézményben történt kisebb-nagyobb felújítás. Idén 230 millió forintot fordított a város a bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők rekonstrukciójára. Tette mindezt szinte teljes mértékben saját kontójára. Hiába pályázott ugyanis önkormányzatunk 109 millió forint értékben állami pénzalapokra, mindössze egyetlen beruházást, a Landorhegyi Székhelyiskola konyhabővítését és felújítását támogatta a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 18 millió forinttal.

Saját forrásból indultak tehát a munkálatok zömében július elején. A legnagyobb beruházás az Űrhajós Úti Bölcsődében történt, amelyre több mint 60 millió forintot áldozott a város. A szakemberek még múlt hét pénteken is javában dolgoztak. Járólapoztak, a bútorokat szerelték, a szükséges javításokat végezték, miközben az intézmény dolgozói már takarítottak, készülve a gyerekek fogadására.

Ugyancsak az utolsó pillanatig dolgozott a kivitelező a Szent László Úti Óvodában, a Napsugár Úti Oviban, a Báthory-szakközépiskolában, a Városi Középiskolai Kollégiumban és a Széchenyi-szakközépiskolában. Az önkormányzatnak azt ígérték, hogy augusztus 29-ig mindenhonnan levonulnak, szabad utat adva a tanításnak.

– A nyárra tervezett munkák majdnem teljes egészében befejeződtek. Két intézményben húzódott későbbre a kivitelezés – adta hírül dr. Gyimesi Endre polgármester. – Az Eötvös József Székhelyiskolában szeptemberre marad a tornaterem rekonstrukciója, az Öveges ÁMK-ban pedig kisebb javításokat végeznek majd a tornatermi tetőfedésben várhatóan október hónapban. Bízom abban, hogy ezek a munkálatok nem akadályozzák majd az intézményben folyó munkát

* * *

A tanévkezdés idén sem olcsó. Kis mértékben ugyan, de ismét emelkedtek a tankönyvárak. Mindez nem érte meglepetésként a szülőket, mivel a legtöbb iskolában már korábban közölték a várható csomagárakat. Így volt ez a Petőfi Székhelyiskolában is, ahol a múlt héten kiosztották a tankönyveket. A legtöbbet a hetedik-nyolcadikos diákoknak kellett fizetniük.

A Petőfi-iskolában nyelvkönyvvel együtt 16.225 forintot kértek egy nyolcadikos tankönyvcsomagért. A hetedikesek még ennél is többet fizettek kétszáz forinttal. Az önkormányzat jóvoltából idén sem kell fizetniük a tankönyvekért az első osztályosoknak. Ugyancsak ingyen kapják a tankönyveket a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, valamint a három, illetve tartósan beteg gyermeket nevelő családok. (Zala-Lap Kft., F. M.)

Tartalom megosztása: