keresés a weboldalon

Dzsem karácsonyra

Zalaegerszeg címer
Hírek

Dzsem karácsonyra

2016 január 06 - szerda
Írásom egy szólást juttatott eszembe: „Minden jó, ha jó a vége!”

Úgy kezdődött, hogy sajnos egy szombaton tanítás volt nálunk. Az első két órát annak rendje-módja szerint megtartottuk. Azután azonban különböző programok vártak ránk, diákokra.

Volt gyertyaöntés, filmnézés, asztali dísz készítése, mind a karácsony jegyében.

Amin én vettem részt, az a narancsdzsem készítése volt.

Gabi néni, a technikatanárnőnk irányításával láttunk munkához. Bea néni, majd később Jutka néni is csatlakozott hozzánk.

Először jó alaposan megmostuk a narancsokat – ne gondoljátok, hogy kis munka volt: 14 kilogrammról van szó! Utána szétszedtük őket, hámoztunk, vágtunk. Nagyon kellett figyelnünk, hisz ha sok fehér darab marad a narancson, s azok bekerülnek főzéskor a „masszába”, akkor savanyú lesz a végeredmény. Mi nem akartunk ilyet!

A fénypont valóban a narancsok főzése lett. Mindenki keverte a karácsonyi dzsemet. Nem feledkeztünk meg az ízesítésről sem: fűszerként csillagánizs, szegfűszeg, fahéj került a már amúgy is illatos alapba. Közben, aki éppen nem kavargatott, az ehette a héjakban maradó narancshúst.

Eljött a merítés ideje. Gabi néni ekkor is minden lépést megmutatott, elmagyarázta, mit, hogyan lehet sikeresen megcsinálni. Mindenki kapott a dzsemből legalább egy üveggel, de aki ügyes volt, kettőt is vihetett magával.

Amilyen nagy sajnálkozással mentünk suliba, annál nagyobb élménnyel tértünk haza!

A fotókat Sepsi Csombor 8.b osztályos tanuló készítette.

Salamon Bálint 5.b
Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola

Tartalom megosztása: