keresés a weboldalon

„Ébresztő-óra”iskolánkban

Zalaegerszeg címer
Hírek

„Ébresztő-óra”iskolánkban

2014 március 31 - hétfő
Rendkívüli osztályfőnöki óra keretében ellátogatott hozzánk az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány két képviselője, Németh Barbara és Orsós Gyöngyi, akik a szervezet Ébresztő-óra program részeként előadást tartottak a gyermekjogokról és a gyermekek helyzetéről a világban.

Az UNICEF (United Nations Children’s Fund, magyarul az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja) a világ  vezető , gyermekekkel foglalkozó szervezete. A világ 192 országában és régiójában dolgoznak a gyermekjogok védelméért.

Egy levetített kisfilmben megismerhettük a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek helyzetét, és az UNICEF misszióját. Sokunknak könnyeket csaltak szemébe a megható képsorok. Szembesülhettünk a főbb problémákkal: éhezés, a tiszta ivóvíz hiánya, betegségek, természeti katasztrófák, gyermekmunka, oktatás hiánya. Több helyen a szervezet létrehozott olyan központokat, ahol alultáplált gyerekeken segítenek, itt ételt és mesterségesen előállított terápiás élelmiszert kapnak. A kórosan sovány gyerekek állapotát a felkar kerülete alapján vizsgálják meg. Ehhez külön színskálát alkalmaznak, ami alapján megállapítható, hogy egy gyermek alultápláltsága mennyire súlyos. Ha elérik az egészségesnek vélt testsúlyt, akkor hazamehetnek családjukhoz. Sok anyuka fél elengedni fiát vagy lányát, ekkor a szakemberek azt mondják nekik, hogy gyermeke egy „kismadár”, és akkor vihetik haza, ha „kiselefánt” lesz. Láthattuk, hogy az oktatást előkészített csomagokkal segítik, ezekben füzetek, íróeszközök találhatók, ezen kívül speciális festéket is kapnak, mely szabad felületre festve táblaként funkcionál. Labda is található a pakkban, amivel játszhatnak is a kis nebulók. Ezeken a területeken a tanítást önkéntesek is végzik. Máig megoldatlan probléma, hogy a világ számos területén a lányok nem járnak iskolába. Az ivóvizeket klórtablettákkal fertőtlenítik, ezzel is sokat segítve a gyermekek életén.

Az előadás másik témája a gyermekjogok voltak. Csoportjátékra volt lehetőségünk, e során részletesebben is megismerhettük a jogainkat. Kártyákat kaptunk egy-egy felirattal (pl. „jogom van az egészséges élethez”; „18 éves koromig speciális védelem illet meg”; „jogom van iskolába járni”). Ezeket el kellett helyeznünk egy hatalmas figurán, és az egyes testrészekhez kapcsolni őket.Kaptunk egy óriás posztert is, szilikon karkötőkkel ajándékoztak meg minket, szórólapokat helyeztünk el az iskola több pontján is. Megtudhattuk azt is, hogyan támogathatjuk az UNICEF-et mi is, és megismerkedhettünk a szervezet okostelefonokra szánt, segítő applikációjával, a HelpAPP-pel.

Meghatottak,elgondolkodtattak minket ezek a sorsok, de örülünk, hogy az előadás segítségével tudomást szerezhettünk arról, miként változtathatunk ezen.  

Balázs Regina és Horváth Fábián, 8.b
Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Tartalom megosztása: