keresés a weboldalon

Egerszegen a szlovén főkonzul

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egerszegen a szlovén főkonzul

2008 február 08 - péntek
Zalaegerszegi hivatalos látogatásán Drago Siftar szlovén főkonzult a Városházán fogadta dr. Gyimesi Endre polgármester és Gyutai Csaba alpolgármester. A találkozó után a szlovén politikus érdeklődésünkre elmondta: örül a személyes találkozásnak, hiszen feladata, hogy megismerkedjen a régió politikusaival, bemutassa a főkonzulátus tevékenységét.

Mint fogalmazott, a zalai megyeszékhely polgármesterével, aki egyben országgyűlési képviselő, és a regionális fejlesztési tanács tagja, már találkozott korábban is. Úgy gondolja, mindezek a funkciók hozzájárulnak ahhoz, hogy bizonyos problémák esetében konkrét megoldásokat találjanak. A találkozón több témát is érintettek, így szóba kerültek regionális feladatok is. „Ígértem, hogy megpróbálok hozzájárulni ahhoz, hogy Zala megye és a régió eredményesen tudjon együttműködni Muravidékkel, a határos szlovén területtel. Szót ejtettünk olyan pályázatokról is, melyek előmozdíthatják a határ menti régió fejlődését. A gazdasági kapcsolatok mellett fontosnak tartom a baráti kapcsolatokat, egymás kultúrájának minél jobb megismerését”- fogalmazott Drago Siftar főkonzul.

Dr. Gyimesi Endre kiemelte: mindketten egyetértettek abban, hogy fokozni kell az együttműködést, hiszen Zalaegerszeg az első olyan nagyváros, amely a szlovén lakosok elé tárul, amikor Magyarországra látogatnak. Tehát nem mindegy, milyen kapcsolatokat épít ki a két határ menti terület. „Megállapodtunk abban, hogy az idegenforgalom területén sok előrelépési lehetőség van, ezen kívül a főiskolák és az egyetemek együttműködése is fokozható. Elsősorban a maribori egyetemre és a Zalaegerszegen működő főiskolákra gondolok. Szorgalmaznunk kell minden olyan közlekedésfejlesztést, ami mindkét ország érdekét szolgálja. Ilyen például az a négy kilométeres vasútvonal, ami még hiányzik Lendva és Rédics között” – válaszolta a polgármester. (Zala-Lap Kft., Z.A.)

Tartalom megosztása: