keresés a weboldalon

Egerszegi búcsú nyolcadszor

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egerszegi búcsú nyolcadszor

2008 július 29 - kedd
Idén is kedvezett az időjárás az Egerszegi búcsúnak. Míg a hagyományőrző programot megelőző napok hideget, és sok esőt tartogattak, vasárnapra visszatért a kánikula. A szép nyári idő sok látogatót vonzott a Göcseji Falumúzeumba is, ahol nyolcadik alkalommal rendezett búcsút az Együtt Zalaegerszegért Egyesület a város védőszentje, Mária Magdolna tiszteletére.

„Közhírré tétetik, hogy ettől a pillanattól fogva megkezdődik a nyolcadik Egerszegi búcsú” – dobolta ki a kisbíró délelőtt tíz órakor, majd a Városi Fúvószenekar szórakoztatta a búcsú résztvevőit. Ez utóbbiból már a nyitáskor sem volt hiány. Nagy érdeklődés kísérte a pajtakiállítás megnyitóját, de nem unatkoztak a vásári forgatag kiállítói sem. Gyerekek és felnőttek egyaránt nagy érdeklődéssel tekintették végig a kínálatot.

Idén a szokottnál is több kézműves és mesterember hozta el portékáit a zalaegerszegi skanzenbe. A búcsú látogatói díjazták az igyekezetet. Fogytak a kerámiák, tálak, köcsögök, és természetesen a gyerekjátékok, búcsúi finomságok is. Istentiszteletre a zalacsébi fatemplomba várták a hívőket, majd délután a színpadé volt a főszerep. Hagyományőrző csoportok, közel 200 szereplő váltotta egymást a világot jelentő deszkákon. A búcsú sztárvendége ezúttal id. Kánya László és 7 tagú cigányzenekara mellett Bunyós Pityu volt.

– Úgy érzem, ezúttal is sikerült eltalálnunk a búcsúlátogatók ízlését. Többségében a hagyományos programokkal vártuk az érdeklődőket, de természetesen néhány újdonságot is belecsempésztünk a repertoárba. Gondolok itt a hőlégballonra, illetve az autóklub kiállítására – értékelte a rendezvényt dr. Ribiczey Pál, az EZE elnöke.

– Kora délelőttől estig hömpölygött a tömeg a skanzenben. Az első összesítések szerint 5500 körüli fizetővendég volt kíváncsi a rendezvényre. A szereplőket, az ő családtagjaikat, illetve az egyéb vendégeket is beleszámítva, becsléseim szerint hét-, nyolcezren fordultak meg a búcsúban a nap folyamán. Bizony nem volt egyszerű ezen a vasárnapon bejutni a falumúzeumba.

Szünet nélkül kígyózott a sor a bejáratnál. Akinek sikerült beljebb kerülnie, nem bánta meg. A szervezők mellett a búcsú látogatói is elégedetten zárták a napot. (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.)

Tartalom megosztása: