keresés a weboldalon

Egerszegiek a Hamletben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egerszegiek a Hamletben

2006 június 23 - péntek
Ujlaky László (1914-1994) érdemes művész a Nemzeti és a Madách Színház tagja volt. A zalaegerszegi Mártírok útja 64-ből került a Színművészeti Akadémiára. Az elmúlt héten Béres János szobrászművész által készített márvány emléktáblát avattak a ház falán, emlékül a nagyszerű színésznek.

Az ünnepségen – melyen jelen volt fia, ifj. Ujlaky László – először Török Zoltán, a kulturális bizottság elnöke emlékezett a magyar színháztörténet kiemelkedő alakjára, majd dr. Szigethy István személyes kötődéséről is szólt, méltatva a színész életművét. Külön kiemelte a Madách Színház legendás Hamlet-előadását, amelyben a két zalaegerszegi kötődésű színész, Gábor Miklós és Ujlaky László játszotta a főszerepet.

„Gábor Miklós ezerszínű, igazságkereső vibrálásához a másik egerszegi, Ujlaky László nyugodt, született eleganciája, a „csak” szerepe szerint király öntudatos szerénysége, bölcsessége érdekes kiegészítést, ellenpontot jelentett nagy közös jelenetükben” – fogalmazott dr. Szigethy István, majd így folytatta: ” A belőle áradó emberséget, szeretetet a Nemzeti Színház és a Madách Színház nézői évtizedeken keresztül szeretetükkel viszonozták. Most pedig városa, ahol felnőtt, ahol első művészeti élményeit szerezte, kíván ezzel az alkotással emléket állítani egyéniségének, művészetének.

Az emléktábla méltóan illeszkedhet az évről évre gazdagodó kis helyi panteonunkba, amely városunkban sétálgatva a házak faláról köszönt önökre. Azoknak az alkotásoknak sorába tartozik a mostani emlékmű, melyek kultúránk nagyjainak állít örök emléket. Ezek sorába tartozik Wlassics Gyula, Keresztury Dezső, Gábor Miklós, Ruszt József emlékét idéző alkotások. Legyünk rájuk büszkék” – fejezte be ünnepi beszédét dr. Szigethy István. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: