keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Egészségfejlesztő és kulturális centrum az Alsóerdőn

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egészségfejlesztő és kulturális centrum az Alsóerdőn

2005 február 01 - kedd
Az alsóerdei komplexum gazdaságos üzemeltetése évek óta a megoldandó feladatok közé tartozik. A tábor szezonális működtetése, az évenkénti néhány rendezvény és a nyáron működő Erdei Színház érdemben nem tud hozzájárulni sem a hatékony működtetéshez, sem a további bővítéshez, fejlesztésekhez. A területen található létesítmények elhasználódtak, az intézmény lepusztult, szinte használhatatlan állapotba került.

A jelenlegi állapot megváltoztatására, a terület hosszú távú működtetése szempontjából az önkormányzat számára is elfogadható, megvalósítható javaslatot tett le az asztalra dr. Marx Gyula orvos, egészségügyi szakmenedzser, akit az ötlet hátteréről kérdeztünk.
– A napközis tábor területére jártam futni és láttam, hogy nagyon leromlott állapotban van. Tudtam, egy régóta halasztott városi feladatról van szó. Közben jártam a menedzserképzőbe, és úgy éreztem, testhez álló feladat lenne ennek a területnek a rendbetétele, felújítása. Tulajdonképpen a napközis tábor területe nyáron két hónapig van nyitva, ekkor van a nyári tábor és működik az Erdei Színház. Az nyilvánvaló, hogy igazán nem éri meg pénzt tenni olyan intézménybe, ami ennyi ideig működik csak az év folyamán. Tehát olyan funkciót kell keresni, ami a folyamatos, egész évi üzemeltetést lehetővé teszi. Kézenfekvő volt, hogy ez a sport és az egészségügy, ami nekem szakmámnál fogva is szívügyem. 2003 őszén megkerestem a polgármester urat és megkérdeztem tőle, érdemes-e gondolkodnom az alsóerdei tábor területének jövőjéről, vagy van már a városnak konkrét elképzelése. Dr. Gyimesi Endre azt mondta, lehet gondolkodni a fejlesztésről, azonban a városnak két feltétele biztosan van, amihez ragaszkodik: ez az Erdei Színház és a napközis tábor. E kettőnek ott kell működnie, ehhez ragaszkodnak.
Tavaly ebből a témából írtam a szakdolgozatomat, az egészségfejlesztő részhez csináltam egy üzleti elképzelést is. Végül az én elképzelésem kiegészült azzal, hogy olyan, a városi egészségfejlesztő stratégia szempontjából fontos funkciókat vinnénk oda, amelynek jelenleg nincs helye, helyszíne. És nem feltétlenül a fiatalos egészségügy kereteibe tartozik. Az idősebb korosztálynak is van igénye. Ekkor kezdtünk beszélgetni a témáról dr. Papp Évával, a közgyűlés egészségügyi és prevenciós albizottságának vezetőjével. Ő már csináltatott egy szakértői anyagot Zalaegerszeg egészségfejlesztési stratégiájáról, ami arról szól, hogy nem kell külön egészségügyi koncepciót készíteni, hiszen a városnak van már 12 koncepciója, inkább ebbe kell beleilleszteni az elképzeléseket, hogy hogyan is hat szinte minden az egészségre.
Dr. Marx Gyula elmondta: az egészségfejlesztő és kulturális centrumba az elképzelések szerint a napközis tábor és az Erdei Színház mellett helyet kapnának munkahelyi egészségfejlesztési programok, városi konferenciák, oktatási programok, bentlakásos tanfolyamok, valamint a szabadidősport és diáksport. A tervek alapján a fő épületkomplexumban kerülne elhelyezésre a recepció és néhány kicsi üzlethelyiség mellett egy 50 fős önkiszolgáló étterem és melegkonyha. Az emeleten szemináriumi termek és szállodai egység kapna elhelyezést. Az összekötő épületrész földszintjén klubhelyiség, gyógyászati részleg, gyermekmegőrző, szabadtéri játszótérrel, kapna helyet. A keleti épületszárnyban két egymással összenyitható tornaterem, fitneszterem, uszodai részleg kialakítását tervezik. Felújításra kerülne a sportpálya, a salakos futópályát 400 méteresre bővítenék. A komplexum egész területén biztosítanák az akadálymentes közlekedés feltételeit. Teljes felújítást igényel az Erdei Színház is, pihenőket, öltőzőket alakítanának ki és ezer fős nézőteret. Szerepel a tervekben a fedetté alakítás is.
– A beruházáshoz pályázni kell európai uniós pénzekre, amire feltétlenül lehet számítani, hiszen ez a téma kiemelt jelentőségű, és az unió támogatja is. Számítok az önkormányzatra és természetesen magánbefektetőkre is. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy a város tulajdonosként is részt vegyen az egészségfejlesztő és kulturális centrumban. Az intézmény egész évben üzemelne, egészen biztosan gazdaságosan működne, és arra számítok, hogy a legideálisabb esetben jövő nyárra el is tudna készülni.  

* * *

Dr. Papp Éva azt hangsúlyozza, hogy az egészségfejlesztő és kulturális centrum létrehozásával tért nyerhetne Zalaegerszeg, hiszen olyan oktatási, környezet-egészségügyi, turisztikai és életmódbeli programokkal várhatják majd az érdeklődőket, illetve kínálhatnak, melyek a lakosság minden korosztálya számára elérhetővé válna. Helyet kaphatna ebben az aktív rehabilitáció is.
– Az egészségfejlesztés azon a stratégiai elveken alapul, amit az Európai Unió is több évtizede képvisel. Vagyis azt, hogy az egészségfejlesztés már túllép az emberek betegségét kezelő egészségügyi ellátáson. Azt a célt szolgálja, hogy egy adott lakóközösségben teljes szociális és társadalmi jólétet biztosítsunk minden olyan intézkedéssel, szolgáltatással, amely érinti az itt élőket. Tudatosítani kell, hogy mindenki érdekelt legyen saját egészsége fenntartásában. Érezzen ezért felelősséget – mondja. – Kultúra nélkül egyébként nincs egészségfejlesztés, és a lelki jólét megalapozása is elengedhetetlen – teszi hozzá dr. Papp Éva.
Fontosnak tartja, hogy a nyári napközis tábor magas színvonalon működjön tovább, esetleg speciális, irányított programokkal. Többféle funkciót lehet működtetni egy ilyen centrumban. Turisztikai centrumként innét indulhatnának kerékpárutak, túraútvonalakat lehetne kialakítani és az is fontos szempont, hogy a közelben már elkészült az erdei tornapálya.
Nincs komplex egészségfejlesztő centrum a környéken és a gazdasági, vállalkozói szférának is érdeke, hogy legyen. Előnyös lenne számukra, mert ki tudnák használni oktatásra, szemináriumokra, különböző tréningekre, kulturális és sportprogramokra. S mindezt úgy, hogy vendégeik elhelyezése is biztosított lenne gyönyörű környezetben.
– Szeretném, ha a város tulajdonosként és szakmai koordinálóként is részt venne ebben a munkában. Zalaegerszeg helyzeti előnyét ki kell használni. Ha sikerülne megvalósítani ezt az elképzelést, a város idegenforgalmi helyzete is sokat javulna.

***

Az elmúlt évek során szinte használhatatlanná vált az egykor gyerekzsivajtól hangos alsóerdei napközis tábor. Több alkalommal feltörték, és a zord időjárás elől menekülő hajléktalanok szinte kibontották egyik másik épület oldalát, hogy megbújhassanak éjszakára. Ezért az önkormányzat úgy határozott, nem hagyja teljesen lepusztulni a létesítményt, és ötleteket gyűjtött, kapott az újjáépítés tervéhez.
–  Számtalan jelentkező nyújtotta be igényét a táborra. Páran úgy gondolták, ha az önkormányzat anyagilag támogatja terveiket, az üzemeltetését már ők ellátják. Ám ezek az intézmények nem használnák ki a tábor teljes területét, csak bizonyos részeire lenne szükségük – tájékoztat Tombi Lajos alpolgármester. A város nem akarja kiadni kezéből a tábort, és mivel minden igény más és más célra és funkcióra irányult, az önkormányzat úgy határozott, hogy három igény együttes megvalósítására törekszik. Eszerint a gyermektáboroztatás és a nyári színház mellett egészségnevelés, egészségfejlesztés is folyna e területen. 
Mindez olyan cél, melynek a gyönyörű környezet tökéletesen megfelelne, és igény is van erre Zalaegerszegen. Turisztikai szempontból, mivel a tábort körülölelő erdő még nem a városé, az önkormányzat tárgyalásokat folytat, hogy megszerezze – mondta az alpolgármester.
Aki mai állapotában látja az alsóerdei napközis tábor épületeit és környezetét, annak nehéz lehet elképzelni azt, hogy ez a létesítmény volt az elődje és ötletadója a mára nemzetközivé érett Sziget Fesztiválnak. Pedig az első Sziámi-táborok otthonául szolgáló terület, az ilyen jellegű céloknak minden szempontból megfelelt. Hogy pontosan milyen célokra használják majd a tábort, az hamarosan eldől. Nagyobb munkálatok nem várhatók idén, az ötlet, mely szerint újra éled a tábor, rövidesen valóra válhat.

Tartalom megosztása: