keresés a weboldalon

Egészségmegőrzésről diákoknak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egészségmegőrzésről diákoknak

2010 december 13 - hétfő
A város négy középiskoláját (Ady, Csány, Apáczai, Kölcsey) képviselő 15-15 diák vett részt a Zala Megyei Kórházban az ISPITA Alapítvány támogatásával rendezett egészségvédő programon, melynek témája a daganatos betegségek megelőzése volt.

A több órás programban számos előadás hangzott el, a konkrét prevenciótól a daganatos betegekkel való bánásmódig. Népszerű volt az a témához képest könnyed vetélkedő, mely az ismeretek rögzítését segítette, legyen szó szűrővizsgálatokról, táplálkozásról, bőrvédelemről, szexuális életről vagy káros szenvedélyekről.

A rizikótényezőkre fókuszáló feladványokat Koller Mária ifjúsági védőnő állította össze.
Az előadók közül Radics Péterné dietetikus frappáns építménnyel szemléltette a táplálék piramist és beszélt a helyes táplálkozás alapjairól. Egészséges ételek kóstolójára is volt mód.

Nagy érdeklődéssel hallgatták a fiatalok dr. Vörös Zéta nőgyógyász tájékoztatását a fiatalkori fogamzásgátlásról, és felelős szexuális életről. Az orvos felhívta a figyelmet a tinédzser ambulanciára (Zala Megyei Kórház, nőgyógyászat, kedden és csütörtökön délután), mely 1999. óta az ország 41 pontján, így Zalaegerszegen is várja 18 év alatti fiatalokat tanácsadásra, vagy a problémák orvoslására.

Megjegyezte azt is, fenntartással kell fogadni az interneten olvasható tanácsokat, mert azok nagy részét nem szakemberek írják. A korosztály számára védekezésképpen az óvszert, a hüvelykúpot és a fogamzásgátlók tabletták javasolta.

Megosztotta azon tapasztalatát is, hogy a fiatalokban sokszor meg sem fogalmazódik a nem kívánt következmények gondolata, gyakori az eredendő naivitás, akár a fogantatással, akár a betegség terjedéssel kapcsolatban. És szomorú statisztikákat osztott meg a szülések és abortuszok arányáról.
A napot dr. Bátfainé Szabó Veronika egészségnevelő előadása zárta a dohányzás ártalmaival kapcsolatban.

Zala-Lap, b. k.

Tartalom megosztása: