keresés a weboldalon

Egészségvédelem a vonaton

Zalaegerszeg címer
Hírek

Egészségvédelem a vonaton

2007 március 26 - hétfő
Miskolc és Debrecen után Zalaegerszegre érkezett március 23-án az egészségvonat, amely Szálljon fel a szerelvényre, hogy ne legyen önből is statisztikai adat! – felhívással invitálta ingyenes orvosi szűrésekre (vérnyomás, vércukor, triglicerid, koleszterin, haskörfogat, testsúly), „utasait” négy, különlegesen kialakított kocsijába három napot át a pályaudvaron.

A vonatra „jegyet váltók” megtudhatták, Magyarországon a férfiak 51, a nők 56 százalékát fenyegeti a hasi elhízás következményei, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések legjelentősebb kockázati tényezői. Ez a kóros állapot szívinfarktushoz, szélütéshez és érelmeszesedéshez vezethet, sőt felelős az idő előtti elhalálozások több mint feléért. Mindezt szem előtt tartva indította útjára prevenciós és állapotfelmérő kampányát a sanofi-aventis – nyilatkozta a sajtótájékoztatón dr. Erős László orvos-igazgató. Hangsúlyozta, nemcsak gyógyszerekkel, hanem a megelőzéssel is nagyon sokat lehet tenni az egészségért. Ezt a célt hivatott szolgálni az egészségvonat, melynek programját a Nemzeti Egészségfejlesztési Terv is támogatja.

Dr. Papp Éva üzemorvos, az önkormányzat egészségügyi és prevenciós albizottságának vezetője a zalaegerszegi megbetegedési mutatókat ismertette hozzászólásában, és szólt arról is, hogy a közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadta a város egészségfejlesztési tervét, amelyben a lakosság egészségi állapotának megőrzése és javítása érdekében cselekvési programokat határoztak meg a megelőzésre koncentrálva.

Az állomáshelyeken, így Zalaegerszegen is, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja részeként komplex belgyógyászati állapotfelmérést és kezelést végző – az Európai Unióban is újdonságnak számító – kontrollpontok létesülnek – tájékoztatott dr. Oroszlán Tamás, a megyei kórház főorvosa, a most szerveződő városi kontrollpont vezetője. Elmondta, várhatóan áprilisban nyílik a kontrollpont, ahova az egészségvonaton most kiszűrt betegek is fordulhatnak háziorvosi beutalóval. Az ellátás ingyenes, mert az OEP támogatja a programot, és mivel népegészségügyi célú szűrésről van szó, azon is munkálkodnak, hogy mindez vizitdíjmentes legyen. 

Zalaegerszegi tartózkodása alatt naponta több százan szálltak fel az egészségvonatra, melyen a megyei kórház munkatársai is segédkeztek a szűrésben, az „utasokat” pedig pécsi orvostanhallgatók kísérték végig a szerelvényeken, és adtak válaszokat felmerülő kérdéseikre. (Zala-Lap Kft., A. L., Z. A.)

Tartalom megosztása: