keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Égetés helyett komposztálás!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Égetés helyett komposztálás!

2007 augusztus 07 - kedd
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének helyi rendelete szerint az avar és kerti hulladék égetése évente május 1-je és október 1-je között tilos.

Égetéssel október 1-je május 1-je között is csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

Az avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyünk valamit a környezetvédelemért: kevesebb lesz a szemét, nem kell többet egészségtelen és környezetszennyező avarégetéssel foglalkozni.

A komposzttal a talaj minőségét is nagyon jól lehet javítani, fokozza a talaj biológiai aktivitását, gyorsabban és egészségesebben fejlődnek a növények. A komposztálás során a szemünk előtt történik a természet önfenntartó körforgása, amelynek mi is aktív részesei vagyunk.

Az Önkormányzattal közösen nyert pályázat eredményeként a ZALA-DEPO Kft. 360 literes komposztáló edényeket biztosít a szerves konyhai és kerti hulladékok környezetbarát megsemmisítésére és újrahasznosítására azoknak a zalaegerszegi lakosoknak,

– akik családi házban, vagy társasháznak minősülő sorházban élnek, hulladékszállítási szerződéssel rendelkeznek és nincs hulladékszállítási díjtartozásuk, illetve

– akik zalaegerszegi zártkerti ingatlannal rendelkeznek, társasházban élnek és a társasház nem tartozik a közszolgáltatónak, illetve

– akik a zalaegerszegi zártkerti ingatlanba állandó bejelentett címmel rendelkeznek, és erre a címükre hulladékkezelési szerződést kötöttek, továbbá nincs díjtartozásuk, vagy évente min. 10 db zöld zsákot vásárolnak.

A komposztáló edényért egyszeri használati díjat kell fizetni, amely 5040 Ft, házhoz szállítással 5300 Ft. Érdeklődni: 92/598-942 telefonszámon, vagy személyesen a Zala DEPO Kft. Gasparich u. 26. sz. alatti telephelyén.

Mi kerülhet a komposztba? Minden növényi eredetű háztartási hulladék komposztálható:

* zöldség- és gyümölcsmaradék

* ételmaradék (ha nem a halom tetejére helyezzük, mert az vonzza a bogarakat, a legyeket és a rothasztó baktériumok miatt kellemetlen szagot áraszthat)

* hervadt virág

* kávézacc, kiforrázott tealevelek, fehérítetlen papírfilter-zsákocska

* apróra tört tojáshéj (meszes talajon ne nagy mennyiségben)

* papír-tojásdoboz (apróra feldarabolva), papírzsebkendő, könnyen foszló papír törlőkendő

* pamutszövet- és lenvászon maradék

* fahamu

Kerti hulladék: (a beteg növényeket kivéve!),

* lehullott levelek (néhány kivétellel, amit említeni fogunk)

* aprított nyesedék, elvirágzott növények

* kaszálék (vigyázni kell nehogy túl nedves legyen, mert akkor kellemetlen szagok kíséretében rothadásnak indulhat, így célszerű néhány napos szárítás után komposztálni, vagy kb. 5 cm-es rétegben elteríteni és a rétegek közé valamilyen laza anyagot (száraz fanyesedék, faforgács) keverni!)

Mi NEM kerülhet a komposztba?

* üveg, műanyag, fém

* papír (kivéve az előzőekben említettek)

* porzsák és tartalma

* fertőzött, beteg növényi maradvány

* kemény, viaszos levél (fagyal, fenyő)

* indás vagy futónövények szára

* burgonyaszár (gumó és szárrothadás terjesztésének veszélye miatt)

* tarack (továbbszaporodása miatt)

* egész kenyér

* a falevelek közül a dió-, gesztenye-, platán-, tölgy- és jegenye (nehezen bomlanak le és a bomlás során mérgező anyagok kerülhetnek a komposztba)

Tartalom megosztása: