keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Égetés helyett komposztálás október 15-április 15. között is!

Zalaegerszeg címer
Hírek

Égetés helyett komposztálás október 15-április 15. között is!

2010 október 11 - hétfő
ZMJV Közgyűlése környezetvédelemről szóló többször módosított 17/2008. (IV.25.) számú önkormányzati rendelete szerint égetéssel október 15 – április 15. között a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható. Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt utcákban az égetés egész évben szigorúan tilos.

(A rendelet elérhető a www.zalaegerszeg.hu honlapon a közigazgatás/rendeletek menüpont alatt.)

A komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetését ebben az időszakban is kizárólag szerdán és szombaton lehet szélcsendes időben végezni. Ünnepnap égetni tilos.
Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságon belül nem szabad. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékben levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen nem.
Aki a rendeletben foglaltakat megszegi, szabálysértést követ el, és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.
Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyünk valamit a környezetvédelemért: kevesebb lesz a szemét, nem kell többet egészségtelen és környezetszennyező avarégetéssel foglalkozni. A komposzttal a talaj minőségét is nagyon jól lehet javítani, fokozza a talaj biológiai aktivitását, gyorsabban és egészségesebben fejlődnek a növények. A komposztálás során a szemünk előtt történik a természet önfenntartó körforgása.

Az Önkormányzattal közösen nyert pályázat eredményeként a ZALA-DEPO Kft. 360 literes komposztáló edényeket biztosít a szerves konyhai és kerti hulladékok környezetbarát megsemmisítésére és újrahasznosítására a zalaegerszegi lakosoknak. A komposztáló edényért egyszeri használati díjat kell fizetni, amely házhoz szállítással 5300 Ft.
Érdeklődni: 92/598-942 telefonszámon, vagy személyesen a Zala DEPO Kft. Gasparich u. 26. sz. alatti telephelyén.

Tartalom megosztása: